Bosanski lonac tradicionalno je jelo iz naše zemlje, a porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne.
Naime, pretpostavlja se da je riječ o jelu kojeg su pripremali rudari.
Do danas jelo je pretrpjelo promjene. Prvobitno se pripremalo u vrlo skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipično varivo kakvo poznaju i ostale kuhinje Mediterana.
Ako razmišljate – šta pripremiti za treći iftar ovog ramazana – evo prijedloga – pripremite bosanski lonac.
Potrebni sastojci: 500 – 700 g masnijeg junećeg ili ovčijeg mesa, 1 mala glavica kupusa – isjeći je na osam do 10 dijelova, pola kg krompira isjeckanog na kocke, pola kg tikvica, 300 g graška, 4 glavice luka isjeći svaku na četiri do šest dijelova, 4 velike mrkve – dvije isječene na kolutove i dvije izrendane, šaka bamije isjeckane na kolutove, 3 crvene paprike, 3 paradajza isječeni na krupne komade, 2 velika peršuna sa listovima isječena na kolutove, 1 glavica bijelog luka, 2 kašike vegete, 1 kašika soli, 1 kašika slatke mljevene paprike, 1 kašičica bibera.
Postupak pripreme:
Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da dobije miris i pusti masnoću. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju začine.
Preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj vatri na ringli ili šporetu na drva.
Na umjerenoj temperaturi krčkati tri do pet sati.
Stari kuhari podijelili su nekoliko savjeta u pripremi dobrog bosanskog lonca: keramička posuda za kuhanje, količina namirnica – što više to bolje, krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje, masno meso u dovoljnoj količini.