Užasan snimak: Nastavnik učenika obarao sa stolice, udario i vikao na času…

Datum:

Težak slučaj fizičkog nasilja od strane nastavnika fizičkog prema jednom učeniku OŠ “Branislav Nušić” iz Smedereva zabilježen je prošlog četvrtka na petom času u odjeljenju osmog razreda.

Video pogledajte OVDJE.

Nastavnik je najprije prišao učeniku, a potom ga povukao snažno, tako da je gotovo pao sa stolice, a onda ga je udario u potiljak. Nastavio je da viče na njega. Od tada i nastavnik i učenik su na bolovanju, a škola je pokrenula postupak koji će dovesti do suspenzije profesora. Procedure su u toku.

Ono što zabrinjava je činjenica da je nastavnik fizički nasrnuo na učenika koji je, barem na djelu koji je moguće videti na snimku, sjedio i to pred cijelim odjeljenjem, ali neko od učenika se odvažio da nasilje snimi i da se ono prijavi. Mada, još nije poznato šta se tačno dogodilo prije sukoba, kao ni šta je uslijedilo nakon nastanka snimka na času.

Kako je kazao direktor škole Dragan Jovičić, u pitanju je miran nastavnik koji je među djecom omiljen i da su svi u odeljenju bili iznenađeni postupkom. S druge strane, čitalac portala Telegraf.rs naveo je da ovakvo ponašanje profesora nije novost, ali da djeca “ne smiju da reaguju”. U svakom slučaju, direktor ne opravdava ponašanje koje je na snimku zabilježeno u četvrtak.

– Mi smo napravili akt o suspenziji, ali profesor je na bolovanju, tako da u svakom slučaju ne dolazi na posao. Čeka ga sve ono što je zakonom predviđeno, a to je disciplinski postupak. Šta će tužilac reći, to je posebno – kazao je direktor za Telegraf. On je dodao i da je povodom ovog slučaja dao i izjavu u policiji.

– Znaju se pravila ponašanja u školi, kako to ide, svako ko tako nešto uradi mora da bude spreman na sankcije, bez obzira što ga je učenik prije toga, prema izjavama nastavnika, vrijeđao psovkama i nazivao pogrdnim imenama. Još nismo u prilici da provjerimo izjave oba aktera, jer ne dolaze u školu. Iz izjave učenika odjeljenja stoji da je bilo verbalnog sukoba – kazao je direktor.

Majka je učenika, dodaje, vodila ljekaru nakon incidenta, pa se on u petak nije pojavio u školi.

– Niko ne opravdava takvu situaciju, bez obzira na uvrede i psovke – podvlači direktor.

Izvor: Tuzlanski.ba

Povezani postovi
Related

Osuđen na deset godina zatvora zbog ubistva supruge

Pedeset trogodišnjeg Ranka Miljanovića iz Zvornika Vrhovni sud bh. entiteta...

Tešanj: U posljednja 24 sata tri saobraćajne nesreće, pet osoba s težim povredama

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su se...

U Mostaru dan žalosti i posljednji ispraćaj tragično stradalih u saobraćajnoj nesreći

U Mostaru je danas dan žalosti i posljednji ispraćaj...

Teslić: Iz vatrenog oružja pucao u pneumatike putničkih automobila

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 24.09.2022. godine lišili su...