Znate li šta je naabez napitak koji se pije tokom ramazana i kako se priprema

/

Ostati hidrirani tokom posta u mjesecu ramazanu, važnije je i od toga da budete siti.

Zašto? Dehidracija može smanjiti nivo vašeg raspoloženja i energije te tako učiniti težim obavljanje svakodnevnih poslova.

Mnogi preporučuju da tokom sehura i iftara uzimate napitke na bazi jogurta jer jedna šoljica sadrži čak 85 posto vode, pored, naravno, ostalih prednosti – kalcija i dobrih bakterija za crijeva.

Tu su i zelena salata, svježi voćni sokovi, kokosova voda.

Među tradicionalnim pićima koji se piju najviše tokom ramazana je i nabeez ili nabidh, a ima poseban značaj jer se smatra jednim od omiljenih pića poslanika Muhammeda, a. s.

Vjeruje se da se ovo piće u vrijeme poslanika Muhammeda, a. s., pripremalo od grožđica ili hurmi namočenih preko noći u vodi.

Nabeez nije samo piće, to je i alkalizirajući tonik. Ima sve zdravstvene prednosti hurmi uz ogroman bonus koji dolazi s dugotrajnim namakanjem – balansira kiselost u želucu što je česta boljka mnogih postača tokom nagle promjene vremena obroka.

Natapanje hurmi ili grožđica u vodi nekoliko sati, ne samo da čini vodu prijatno slatkom, već i oslobađa vitamine i minerale pohranjene u njima, čineći ih lakšim za varenje i bogatim rastvorljivim vlaknima.

Hurme “ajwa” i sorta grožđica “manaqqa” smatraju se najboljim za pripremu ovog energizirajućeg tonika. No možete koristiti bilo koju dostupnu sortu.

Od sastojaka, trebat će vam 12 hurmi bez košpica ili osam kašika suhog grožđa, te četiri šolje čiste vode.

Namočite hurme ili grožđice u čistoj vodi na hladnom mjestu i ostavite ih da stoje pokrivene tokom noći, osam do 12 sati.

Smjesu možete izmiksati u električnom blenderu da dobijete glatki napitak ili jednostavno popiti zaslađenu vodu i pojesti omekšane hurme ili grožđice.

Nabeez treba konzumirati u roku od 12 sati nakon namakanja na sobnoj temperaturi i dva do tri dana ako je u frižideru.

Nakon tog vremena počinje fermentirati i pretvarati se u alkohol, piše Foodaholic.biz.

Izvor: Faktor/Foodaholic.biz

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...

Aluminijska folija: Ovo su neočekivane primjene koje oduševljavaju domaćice širom svijeta

Aluminijska folija, proizvod koji je svojim mnogobrojnim korisnim svojstvima...

Kako spriječiti i olakšati probleme sa očima koje izazivaju proljetne alergije?

U sklopu polenske groznice, koje su izrazito česte u...