Alma Kratina, predsjednica Kluba zastupnika Demokratske fronte, za Faktor je kazala kako su zakoni povučeni jer se od Vlade Federacije BiH očekuje da pripremi zakon o minimalnoj plaći, te doradi zakon o doprinosima i porezu na dohodak.

Poboljšati tekstove zakona

Predloženi zakon o doprinosima Vlade FBiH predviđa smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,50 posto, a što predstavlja svojevrsno rasterećenje realnog sektora u Federaciji BiH.

– Vlada FBiH, kako smo u Zastupničkom domu nakon skidanja zakona s dnevnog reda sjednice dogovorili, u obavezi je pripremiti Zakon o minimalnoj plaći, s tim da se prethodno moraju napraviti i izmjene Zakona o radu jer je minimalna plaća, odnosno, procedura utvrđivanja minimalne plaće na početku fiskalne godine definisana kroz ovaj zakon.

Dakle, potrebno je održati sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritorij Federacije. Amandmanska djelovanja na predloženi zakon i doprinosima i porezu na dohodak ukazuju da je neophodno znatno poboljšati tekstove ovih zakona jer su se određene okolnosti izmijenile u odnosu na ranije godine kada su nastali ovi prijedlozi zakona – kazala nam je Kratina.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Irfanom Čengićem (SDP).

– Očekujemo da Vlada FBiH konačno nakon sedam godina otvori dijalog sa opozicijom, privrednicima i sindikatima, te dostavi poboljšana tri prijedloga zakona koji će omogućiti veći privredni rast. Stav SDP-a je jasan, spremni smo razmatrati porezne zakone samo uz zakon o minimalnoj plaći – rekao nam je Čengić.

Inicijator nacrta zakona o minimalnoj plaći od 1.000 KM je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH).

“Nećemo nikoga vući za rukav”

– Stavljanje tog nacrta na dnevni red je rezultat dvogodišnje istrajne i uporne kampanje sindikata koju su u konačnici prepoznali i klubovi zastupnika i zajedničkom inicijativom podržali naš zahtjev da minimalna plaća bude 1.000 KM. Prihvatljivo je da se o tri zakona raspravlja na posebnoj sjednici, a mi definitivno nećemo nikoga vući za rukav da razgovara sa nama.

Tekst zakona je jasan, podržan je od svih političkih partija i ukoliko premijer Federacije Fadil Novalić i Vlada misle da je loš, onda neka javno iznesu svoje amandmane i kažu da su protiv toga da minimalna plaća bude 1.000 KM – rekao nam je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.