Hrvatska ukinula većinu epidemioloških mjera

/

U aprilu (07.04.2022.) smo prvobitno objavili tekst pod naslovom “Lijepa vijest za Bosance: Hrvatska ukida sve mjere, više nema zabrane ulaska“, s obzirom kako se ispostavila netačnom, ažurirali smo je 15. aprila 2022., i izmjenili dio teksta i naslov koji sada glasi:“Hrvatska ukinula većinu epidemioloških mjera”.

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske u četvrtak je izvijestio o ublažavanju nekih epidemioloških mjera uvedenih radi suzbijanja epidemije COVID-19.

“S obzirom na dobre podatke, Stožer je već sedmicama u zasjedanju i pripremili smo odluke kojima se ukida najveći dio epidemioloških mjera, s time da i dalje ostaje obaveza maski. Dodatni element je dolazak toplijeg vremena, češći boravak na otvorenom i češće provjetravanje.

Posebno bih želio istaknuti ovu odluku o mjeri maski. Osnovna novost je što nju omogućava povoljna epidemiološka situacija, pa se nošenje maski propisuje kao obaveza samo u okolnostima visokog rizika, a u okolnostima nižeg rizika je ona samo preporuka. Obavezno će biti samo u zdravstvenim ustanova, kod zaposlenika i pacijenata i svima koji dolaze u zdravstvene ustanove, kao i u socijalnim ustanovama”, rekao je na početku Davor Božinović, prenosi hrvatski mediji.

Korištenje maski će u najvećoj mjeri ovisiti o individualnoj procjeni i odgovornosti pojedinosti, a ne o nadziranju i sankcijama”, dodao je.

Druga odluka odnosi se na prelazak granice. U odnosu na staru odluku, najvažnija promjena je da više nema zabrane ulaska u Hrvatsku, bez obzira na to iz kojih zemalja se dolazi.

“Više nema zabrane ulasku u Republiku Hrvatsku, bez obzira na to iz koje zemlje dolazite. Osobama koje dolaze iz Europske unije ne trebaju COVID potvrde, dok potvrda treba za ostale državljane”, rekao je Božinović.

Za državljane Bosne i Hercegovine ovo je lijepa vijest, jer su naši građani prije ove današnje odluke morali pored COVID potvrde imati jako dobar i opravdan razlog posjete Hrvatskoj (rezervacija hotela, poziv organizatora…) da bi ušli na graničnom prijelaz. Sada to više ne treba, dovoljna je samo COVID potvrda.

Pojasnio je i kada mjera stupa na snagu:

“Mjere stupaju na snagu u subotu. Od sutra u ponoć stavljamo izvan snage skoro sve dosadašnje mjere”, dodao je Božinović, javlja Radiosarajevo.ba

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina dobila status pridruženog člana u Vijeću advokatskih komora Evrope

Bosna i Hercegovina dobila status pridruženog člana u Vijeću...

U tuzlanskim srednjim školama se uvodi program prevencije kockanja

Ovisnost o igrama na sreću ozbiljan je društveno-socijalni problem...

Potrošnja u RS za vrijeme “Crnog petka” pala za 33 posto u odnosu na prošlu godinu

Sudeći po gužvama u tržnim centrima proteklog vikenda, kada...

U FBiH će biti snižene i fiksirane cijene za 40 proizvoda

U prostorijama ASA Group, a na inicijativu Udruženja poslodavaca...