Ubrzati radove i smanjiti kašnjenja na izgradnji dionice Tarčin – Ivan

Datum:

Na gradilištu u Tarčinu, na inicijativu rukovodstva JP Autoceste FBiH, održan je sastanak direktora sa suradnicima iz JP Autoceste FBiH, predstavnika izvođača radova, firme Euro-Asfalt, podizvođača i nadzora Institut IGH, d.d., IRD Enigineering S.r.l, a prisutan je bio i premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.

Kako su priopćili iz JP Autoceste FBiH, razgovaralo se o statusu i neophodnim koracima za dodatno intenziviranje radova na navedenoj dionici kako bi se ubrzalo evidentno kašnjenje i ispoštovao rok za završetak radova.

– Nalazimo se u završnoj fazi radova koji zahtijevaju maksimalan angažman svih sudionika, kako nas iz Autoceste tako i izvođača radova, svih podizvođača i dobavljača materijala. Naš zahtjev kao investitora jeste da se zacrtani rokovi moraju ispoštovati uz napomenu da se sva opravdana produženja moraju detaljno obrazložiti i dokumentirati, te da se sav posao treba uradi kvalitetno poštujući propisane zahtjeve za kvalitetu izvedenih radova – naglasio je direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder.

Podrška razvojnim projektima

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je kako na stabilizaciju stanja u oblasti građevinarstva značajnije mogu utjecati samo povećan opseg gradnje i pokretanje velikih infrastrukturnih projekata u BiH kakvi su izgradnja autocesta i brzih cesta.

Pritom je naveo kako Vlada Federacije BiH snažno i odlučno podržava razvojne projekte i novi menedžment Autocesta.

– Imamo razumijevanje za trenutnu situaciju, tu smo da zajedno pronađemo najoptimalniji način kako bismo ublažili posljedice povećanja cijena te pozitivno završili započeti projekat – istaknuo je premijer.

Dužina dionice iznosi 6,9 kilometara

– Iako je prema ugovoru rok za završetak radova kraj svibnja 2022. godine, do toga evidentno neće doći zbog određenih kašnjenja, koja su djelomično izazvana problemima u vezi koronavirusa, djelomično manjkom resursa na tržištu i lančanim poskupljenjem građevinskog materijala i usluga, pa se okončanje radova planira za polovinu kolovoza 2022. godine – rekao je Jasmin Bučo, jedan od direktora BH kompanije Euro-Asfalt.

Nakon održanog sastanka, upriličen je i obilazak gradilišta, piše Avaz

Ukupna dužina dionice Tarčin – Ivan iznosi 6,9 km, a vrijednost investicije je 250.731.165 milijuna KM bez PDV-a. Na ovu dionicu se privremeno gradi spojna cesta a koja će osigurati komunikaciju između magistralne ceste M17 za pravac prema Konjicu i autoceste A1 Sarajevo – Mostar.

Povezani postovi
Related

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...

Rekonstrukcija naftnih terminala u Federaciji BiH

Obaveza naše zemlje je imati naftne rezerve koje osim...

Prosječna plaća u avgustu u RS iznosila 1.166 KM

Savez sindikata RS saopćio je da je potrošačku korpu...