Gužve na granicama pri ulasku u BiH zbog svakodnevnog štrajka carinika

Datum:

Zahtjevi za povećanje plata zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) još nisu ispunjeni, pa su već peti dan od 12:00 do 14:00 sati u štrajku.

U tom periodu radnici na carinskim terminalima detaljno pregledaju dokumetaciju, a carinici na graničnim prelazima kontrolišu svako vozilo.

Zbog toga su tokom ta dva sata gužve na ulasku u Bosnu i Hercegovinu iz susjednih zemalja. Jučer (petak) na ulaz na sjeveru BiH se čekalo između 30 i 45 minuta.

U to se uvjerila i ekipa RTRS-a koja je tačno u podne bila na graničnom prelazu Bosanska Gradiška. Kažu, zatekla ih je nepregledna kolona vozila iako nije bilo potpune obustave rada. No, svako vozilo se pregledalo detaljno.

Gužve na granicama zbog štrajka zaposlenih u UIO

Štrajk uposlenika UIO predstavlja problem za vozače kamiona i prevoznike koji čekaju po nekoliko sati, no iz UIO ističu da vode posebnu pažnju na kamione koji prevoze lako kvarljivu robu.

No ističu da ukoliko njihovi zahtjevi uskoro ne budu ispunjeni, moguća je i potpuna obustava rada.

Iz Sindikata uposlenika UIO u ponedjeljak su istakli da štrajkom upozorenja žele iskazati svoje ogromno nezadovoljstvo kojen se gomila godinama.

“Prije svega želim kazati da ova institucija kao jedna od najznačajnijih institucija na državnoj razini koja je najodgovornija za fiskalnu stabilnost ove države, kao institucija koja obavlja specifične poslove prikupljanja prihoda, prikuplja sredstva za sve nivoe vlasti a u ovoj državi najniže je postavljena u smislu plaća”, objasnila je predsjednica Sindikata Ana Mrnjavac.

Navela je kako su plate uposlenika UIO već 13 godina naše plaće zamrznute pa onda i dva puta smanjene.

Osnovica za obračun plaća je 2008. godine bila 535 KM, a danas je 476 KM, što smatraju da je nedopustivo uzimajući u obzir da prihodi od neizravnih proreza iz godine u godinu rastu pa je tako u mjesecu martu ove godine prihod uvećan za 150 miliona u odnosu na isti mjesec prošle godine i sva ta razlika u sredstvima koje prikuplja UIO raspoređuju se na niže instance vlasti, entitete, kantone i općine dok je država u blokadi.

“Mi samo tražimo da nam se vrati ono što nam je oduzeto prije 13 godina. Čak i vraćanjem osnovice na 535 KM i dalje bi državna razina bila najniža s obzirom da federalni nivo ima najnižu plaću 543 KM dok je u Republici Srpskoj ona 590 KM. Degradirani smo po osnovu osnovice za plaće”, ističe Mrnjavac.

Smatraju da se zbog specifičnosti posla kojim se bave uposlenici UIO treba donijeti poseban zakon koji bi se bavio plaćama i naknadama u UIO što je njihov drugi zahtjev.

Treći zahtjev je izjednačavanja prava svih zaposlenih u instituciji prije svega na odluku Vijeća ministara kojom se naknade za odvojen život i smještaj za zaposlene koji rade na lokacijama udaljenijim od 80 kilometara od mjesta prebivališta, javlja Klix.

 

Povezani postovi
Related

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...