Šta radi Federalno ministarstvo trgovine dok cijene drastično rastu, kilogram fileta 14 KM, ulje pet KM?

Datum:

Nakon što je piletina, tačnije, kilogram fileta dostigao cijenu u Federaciji BiH od 14 KM i više, a najjeftinije jestivo ulje blizu pet KM, u Federalnom ministarstvu trgovine, tačnije od ministra Zlatana Vujanovića smo zatražili pojašnjenje da li i šta čine u Ministarstvu i Vladi Federacije BiH kako bi spriječili drastično podizanje cijena hrane.

– U kontekstu cijena hrane bitno je istaći da tržišta koja nemaju dostatnu proizvodnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zavise prije svega od uvoza, a Federacija BiH je u tom segmentu uvozno orijentirana, ta kao malo tržište ne može utjecati na smanjenje cijena tih uvoznih proizvoda, prije svega žitarica koja su osnova hrane za piliće, kao i uljarica koje se koriste za proizvodnju ulja – kažu u Federalnom ministarstvu trgovine.

Podsjećaju da je krajem februara ove godine globalna ekonomija, nakon dvogodišnjeg trajanja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa, počela blago da se oporavlja, ali odmah nakon početka rata u Ukrajini došlo je do naglog skoka cijena žitarica i energenata.

Cijena kukuruza skočila za 47 posto

– Ističemo da je Ukrajina među najvećim svjetskim proizvođačima pšenice, suncokreta, kukuruza, ječma i soje i veći dio Evrope oslanja se na uvoz ovih proizvoda iz Ukrajine. Iz analize peradarskog sektora dostavljenog Federalnom ministarstvu trgovine vidljivo je da je cijena kukuruza u martu 2022. godine, nakon zabrane izvoza žitarica iz Srbije, porasla za u odnosu na januar 2022. godine za 47 posto.

Kartonska ambalaža koja se koristi u peradarskoj industriji porasla je od 65 do 200 posto, dok je najlon u granulatu poskupio za 78 posto. Povećanje cijene goriva također je jedan od bitnih faktora koji utječu na povećanje cijene proizvodnog procesa – navode i dodaju:

– Vlada Federacije BiH je 28.2.2022. godine održala tematsku sjednicu na kojoj su prezentirane informacije resornih ministarstava i pojedinih javnih preduzeća, s prijedlozima mjera i aktivnosti iz svojih nadležnosti za prevazilaženje očekivanih problema. Na sjednici je Vlada Federacije BiH zadužila Federalna upravu za inspekcijske poslove da, u saradnji s kantonalnim upravama za inspekcijske poslove i kantonalnim inspekcijskim organima intenzivira kontrolu nad primjenom

Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate i Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode.

“Ministarstvo kontinuirano prati kretanje cijena”

Navode kako je prema izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove u periodu od 1. do 27. marta 2022. godine, federalni tržišno, turističko-ugostiteljski inspektori izvršili su 153 inspekcijska nadzora nad formiranjem cijena i marži shodno odlukama Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena utvrđivanjem maksimalne visine marže za naftne derivate, te 17 grupa pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda.

– U kontrolama su utvrđene 82 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 159 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 148.850,00 KM. U svrhu praćenja i održavanja stanja u skladu s mjerama propisanim odlukama Vlade Federacije BiH, izvršena su i 94 kontrolna nadzora.

Prema sublimiranim rezultatima federalne i kantonalnih inspekcija na području FBiH od početka 2022. godine do 20. marta 2022. godine izvršena su 493 inspekcijska nadzora u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 314 prekršajnih naloga s ukupnim finansijskim teretom od 300.200,00 KM – kažu u Ministarstvu i dodaju:

– Ministarstvo trgovine s ciljem održavanja stabilnosti tržišta, cijena i životnog standarda stanovništva kontinuirano prati kretanje cijena na osnovu dostavljenih podataka i provodi odgovorne politike za koje je nadležno, a naročito u pogledu predlaganja određenih mjera Vladi Federacije BiH, bilo da se radi o praćenju kretanja cijena na tržištu u funkciji zaštite javnog interesa i zaštite interesa potrošača i u pogledu primjene mjera neposredne kontrole cijena u slučaju poremećaja na tržištu, javlja Faktor.

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...