CIK uputio novi zahtjev za finansiranje izbora: Obavijestili smo i međunarodnu zajednicu

/

Zbog neusvajanja budžeta na državnom nivou za 2022. godinu, institucije su na privremenom finansiranju što se koristi i kao izgovor za očigledan pokušaj opstruiranja održavanja ovogodišnjih općih izbora.

Jučer je Centralna izborna komisija uputila prijedlog odluke o finansiranju izbora iz sredstava akumuliranog viška od prethodnih godina. Prijedlog je upućen Vijeću ministara BiH iako nije jasno da li će se i kada ovaj zahtjev naći na dnevnom redu sjednica.”Sve ovo do sad su bili zahtjevi upućeni prema Ministarstvu finansija i trezora a bili su vezani za privremeno finansiranje koje je vezano za poračun iz 2020. godine gdje smo imali uvrštena sredstva za izbore. Pokušali smo prvo tim putem”, izjavio je za Klix.ba Željko Bakalar, član CIK-a.

Navodi kako je zahtjev koji je upućen jučer zapravo pokušaj da se na drugi način dođe do cijelog iznosa sredstava potrebnih za organizaciju i provedbu izbora, a prije usvajanje budžeta za 2022. godinu, s obzirom na to da rokovi teku.

“Ovaj zahtjev upućen jučer uvjetovan je prethodnim mišljenjem koji smo dobili od Ureda za zakonodavstvo i Ministarstva finansija i trezora, doduše mišljenje Ureda za zakonodavstvo je pozitivno a mišljenje Ministra finansija i trezora je negativno”, istakao je Bakalar.

Poslovnik Vijeća ministara predviđa da se uz prijedlog odluka prilažu mišljenja Ureda za zakonodavstvo i ministarstva finansija koja nužno ne moraju biti pozitivna.

“Mi smo kompletirali taj zahtjev i uputili ga na odlučivanje Vijeću ministara i očekujemo da što prije bude stavljen na dnevni red”, ističe Bakalar.

Sredstva su CIK-u potrebna već sad zbog obavljanja radnji koje su uvjetovane dodatnim finansiranjem koje se predviđa za organizaciju izbora.

“U svakoj izbornoj godini mi ta sredstva imamo obezbjeđena, međutim posljednja dva izborna ciklusa taj dio se problematizira iz nekih razloga i mi faktički koliko jučer smo trebali imati na raspolaganju ta sredstva. Kada će to biti na dnevnom redu Vijeća ministara i da li će, to zaista ne znam”, kazao je Bakalar.

Sa prijedlogom odluke iz CIK-a su dostavili još niz drugih propratnih akata Vijeću ministara. Sve to skupa upućeno je na znanje i predstavnicima OSCE-a, OHR-a i delegaciji EU u BiH.

Podsjećamo da su jučer ambasadori Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, Japana i Kanade zajedno sa visokim predstavnikom u BiH Christian Schmidtom i šefom Delegacije EU Johann Sattlerom uputili pismo bh. zvaničnicima, u kojem su od njih zatražili da izvrše svoju zakonsku obavezu usvajanja budžeta za 2022. godinu i tako omoguće rad institucija te finansiranje ovogodišnjih općih izbora, prenosi Klix.

 

Povezani postovi

CBBiH donijela Odluku o povećanju naknada na obaveznu rezervu koje plaća komercijalnim bankama

Centralna banka BiH (CBBiH) donijela je Odluku o povećanju...

Da li će Ministarstvo zdravstva FBiH konačno riješiti problem manjka pedijatara u Sarajevu?

Problema u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine je mnogo,...

Za četiri mjeseca smo uvezli 63,3 miliona litara vode i 15 miliona kg krompira

Uprkos brojnim mogućnostima i prirodnim resursima koje ima na...

Rast indirektnih poreza i u maju 2023. godine

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023....