– U skladu sa dosadašnjom praksom svakog tromjesječja Gasprom dostavlja cijene gasa koja će biti aktuelna naredna tri mjeseca. Dakle, ovo povećanje važi za naredna tri mjeseca. Ovakva cijena gasa bila je očekivana s obzirom na to da je cijena goriva povećana za 44 posto. Kretanje cijene gasa usko je povezana sa tržištem nafte i goriva. Od početka rata u Ukrajini to tržište je doživjelo radikalne skokove cijena stoga je bilo očekivano i da dođe do poskupljenja gasa. Kako će biti poslije, ostaje da vidimo. Pošto vas vjerovatno i to zanima, moram istaći da je komunikacija sa Gaspromom uredna i korektna. Nemamo nikakvih problema niti najava da postoji ikakva problematika – istakla je Hadžialjević.

Direktor sektora u Energoinvestu Semir Krehić istakao je da da smo poskupljenja imali i prethodnih godina, posebno se osvrćući na 2008. i 2018. kada su cijene bile veće od trenutne.

Hadžialjević je naglasila je i da su Vladi Federacije BiH poslali zahtjev za dozvolu nabavke plina po novoj cijeni, skupljoj za 21,7 posto, međutim ne znaju kako će to Vlada FBiH iskomunicirati prema krajnjim kupcima i domaćinstvima.

– Ranije su bile subvencije, šta će biti dalje, to ne znamo. Mi smo im se obratili za naredni period, a da li će vlada FBiH učestvovati donošenjem nekih novih mjera, mi to sada ne znamo – rekla je.

Istakla je i da BiH ima najbolju cijenu gasa, zajedno sa Srbijom, u odnosu na ono što se nudi ostalim kupcima.

– Mi kao dugogodišnji partneri imamo formulu izrade cijene koja se vezuje za naftu, što nas raduje jer postoji i drugačija formula, koju mi nismo prihvatili i ne bismo voljeli da nam se to desi – dodala je.

Na pitanje novinara da li će gas Rusiji plaćati u rubljama kako je najavljeno, odgovorila je negativno.

– Plin plaćamo u eurima, i mislim da bi tako trebalo ostati, međutim u 6. mjesecu se očekuje novo produženje ugovora uz koji mogu biti postavljeni i dodatni uvjeti. Također, s obzirom na to da mi naplaćujemo od potrošača u konvertibilnim markama, dolare pretvaramo u eure i tako plaćamo Ruse, kursne razlike će snositi Energoinvest – naglasila je.

Iako je grijna sezona na isteku, smatra da ne treba puno očekivati kada je u pitanju padanje cijene gasa.

– Logično je da s istekom grijne sezone cijene padaju, ali ne bih to očekivala ovaj put pa da budemo razočarani poslije – kazala je Hadžialjević.

Govorila je i o ukapljenom, odnosno prirodnom plinu, piše Faktor

– Najbliži terminal je na Krku. Taj terminal je sa količinama koje se koriste u jako malom procentu. Moguće je, ali na to ne treba računati kao na neku opciju jer je cijena puno skuplja od ove cijene gasa koju dobijamo od Rusa. Zapravo, narednih nekoliko godina ne postoji bolja opcija od ruskog gasa – zaključila je Hadžialjević.