Biljka koja unosi sreću u dom, ali i lijepo krasi svaku prostoriju

Datum:

Prema feng shuiju postoje biljke koje privlače novac, kao i one za bolje ljubavne odnose, a kada je riječ o cjelokupnoj sreći, onda je jedna biljka najbolji izbor.

Biljka kućna sreća (Soleirolia soleirolii) potiče protok pozitivne energije u domu i donosi radost i veliku sreću svakome tko je uzgaja, prema feng shui filozofiji. Odličan je izbor za poklon za rođendan, godišnjicu braka ili useljenje.

Osim što izgleda dekorativno i sjajno se uklapa u svaki interijer, vjeruje se da poklanjanjem ove biljke drugoj osobi donosite sreću.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli agnesannerbrink (@agnesannerbrink)

Osim za uzgoj na prozorskim daskama, kućna sreća je idealna za viseće tegle, a odlično će izgledati i kao dekoracija na stolu ili na polici. Prema feng shui filozofiji, u domu možete imati i više ovih biljaka, samo je važno da ne uvenu i osuše se, pa im je potrebna pravilna njega.

Kućna sreća jednostavna je za uzgoj i lako ju je održavati. Riječ je o višegodišnjoj zeljastoj biljci iz porodice Urticaceae (koprive) koja može narasti do 25 cm visine. Gustog je rasta i tvori puzajuće i razgranate stabljike crvenkaste boje. Stabljike mogu biti duge do 50 cm, piše Sensea.

Zahtjeva sunčevu svjetlost, ali ne treba je izlagati jakim sunčevim zracima. Odgovaraju joj temperature u rasponu od 10 do 24°C, ali za optimalan rast najbolja je temperatura od 15ºC.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sentrum Blomster Mysen As (@sentrumblomster)

Za optimalan rast također je potrebno održavati zemlju vlažnom, ali važno je ne pretjerivati s vodom jer pretjerana količina vlage u zemlji može dovesti do truljenja korijena. Kod zalijevanja treba paziti da voda ne dospije do listova, stoga je najbolja opcija da dodate vodu u podmetač od posude.

Na proljeće je možete oblikovati i porezati vrhove koje možete iskoristiti za razmnožavanje biljke.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Povezani postovi
Related

Da li je u BiH dozvoljeno voziti u štiklama ili papučama? Evo šta kaže zakon

Otišli ste na more i baš vam se ne...

Kada nije poželjno koristiti maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vijekovima poznato i korišćeno u korist...

Pet namirnica koje treba da uvrstite u ishranu

Kombinacija namirnica koju odlučimo da konzumiramo nedjeljno ima veliku...

Koji je tačan broj jabuka koje bi trebalo da pojedete u toku dana

​Jabuke su odličan izvor prehrambenih vlakana koji pospješuje zdravlje...