UIO oduzela robu u vrijednosti 119.000 KM

/

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje na putnoj komunikaciji Orašje-Srebrenik (Tržnica Arizona), na graničnim prijelazima Rača, Orašje i Karakaj, kao i carinskoj ispostavi Doboj i Bijeljina, oduzeli su raznu robu u vrijednosti 119.000 KM.

Na osnovu operativnih saznanja ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, Odsjek za provedbu propisa RC Tuzla, izvršili su provjeru prometa porijekla roba na putnoj komunikaciji Orašje-Srebrenik (Tržnica Arizona). Tom prilikom kod jedne osobe pronađena je veća količina robe, 1.734 komada odjeće (majice, jakne) i 14 pari obuće stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija.

Provodeći Operativni plan rada i usmjeravajući se na rizične lokacije, granične prijelaze i carinske ispostave, ovlaštena službene osobe Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla na nekoliko rizičnih lokacija oduzeli su raznu robu.

Tako su prilikom obavljanja aktivnosti otkrili šest nepravilnosti na graničnim prijelazima Rača, Orašje, Karakaj i carinskoj ispostavi Doboj i Bijeljina. Tom prilikom je pronađena veća količina neprijavljene i skrivene robe u različitim bunkerima (markirane patike, motor za čamac, aparati za varenje), kao i robe za koju trebaju posebne dozvole i odobrenja.

Za utvrđene nezakonitosti, protiv počinioca nezakonitih radnji će biti pokrenut odgovarajući postupak pred nadležnim sudom, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....