Evropska centralna banka obustavlja poticaje, pokušava zadržati povećanje inflacije

/

ECB spremna je nastaviti sa bržim povlačenjem sredstava podsticaja dajući prednost zaustavljanju nemilosrdne inflacije u odnosu na rastuće rizike za ekonomiju kontinenta nakon agresije na Ukrajinu.

Upravno vijeće će vjerovatno odustati od nekih ranijih odluka nakon sastanka zakazanog za danas u Frankfurtu. Šef Bundesbanke Joachim Nagel izjavio je da će junski skup, na kojem bi nove projekcije trebale baciti više svjetla na implikacije ruske invazije, odrediti sljedeće korake monetarne politike.

Otkako su zvaničnici prošlog mjeseca otkrili neočekivano brz odliv triliona eura kroz kupovinu imovine, inflacija je porasla na 7,5 posto skoro četiri puta više od predviđenog cilja. Vrhunac inflacije moguć je sredinom godine.

S obzirom na to da poslovanja kompanija i povjerenje potrošača već padaju, dodatni pritisci na cijene se naziru u obliku potencijalne zabrane EU na uvoz ruskih energenata koja bi također mogla izazvati recesiju. Ukupna aktiva sredstava ECB sada iznosi 83% posto BDP-a eurozone.

Zabrinutost zbog moguće stagflacije za sada se odbacuje. Uprkos neslaganjima oko toga koliko brzo treba normalizirati političke odnose, među zvaničnicima ECB-a postoji konsenzus da se kupovina obveznica mora smanjiti i kamatne stope podići, piše Klix.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Zabranjuju TikTok: Hoće li američka vlada ugasiti ovu društvenu mrežu

Sa 360 glasova "za", i svega 58 "protiv" izglasan...

Dva državljana BiH uhapšena u Njemačkoj zbog šverca oružja

Pripadnici njemačke policije su u opsežnoj akciji uhapsili dva...

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...