Evropska centralna banka obustavlja poticaje, pokušava zadržati povećanje inflacije

Datum:

ECB spremna je nastaviti sa bržim povlačenjem sredstava podsticaja dajući prednost zaustavljanju nemilosrdne inflacije u odnosu na rastuće rizike za ekonomiju kontinenta nakon agresije na Ukrajinu.

Upravno vijeće će vjerovatno odustati od nekih ranijih odluka nakon sastanka zakazanog za danas u Frankfurtu. Šef Bundesbanke Joachim Nagel izjavio je da će junski skup, na kojem bi nove projekcije trebale baciti više svjetla na implikacije ruske invazije, odrediti sljedeće korake monetarne politike.

Otkako su zvaničnici prošlog mjeseca otkrili neočekivano brz odliv triliona eura kroz kupovinu imovine, inflacija je porasla na 7,5 posto skoro četiri puta više od predviđenog cilja. Vrhunac inflacije moguć je sredinom godine.

S obzirom na to da poslovanja kompanija i povjerenje potrošača već padaju, dodatni pritisci na cijene se naziru u obliku potencijalne zabrane EU na uvoz ruskih energenata koja bi također mogla izazvati recesiju. Ukupna aktiva sredstava ECB sada iznosi 83% posto BDP-a eurozone.

Zabrinutost zbog moguće stagflacije za sada se odbacuje. Uprkos neslaganjima oko toga koliko brzo treba normalizirati političke odnose, među zvaničnicima ECB-a postoji konsenzus da se kupovina obveznica mora smanjiti i kamatne stope podići, piše Klix.ba

Povezani postovi
Related

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...