Evropska centralna banka obustavlja poticaje, pokušava zadržati povećanje inflacije

/

ECB spremna je nastaviti sa bržim povlačenjem sredstava podsticaja dajući prednost zaustavljanju nemilosrdne inflacije u odnosu na rastuće rizike za ekonomiju kontinenta nakon agresije na Ukrajinu.

Upravno vijeće će vjerovatno odustati od nekih ranijih odluka nakon sastanka zakazanog za danas u Frankfurtu. Šef Bundesbanke Joachim Nagel izjavio je da će junski skup, na kojem bi nove projekcije trebale baciti više svjetla na implikacije ruske invazije, odrediti sljedeće korake monetarne politike.

Otkako su zvaničnici prošlog mjeseca otkrili neočekivano brz odliv triliona eura kroz kupovinu imovine, inflacija je porasla na 7,5 posto skoro četiri puta više od predviđenog cilja. Vrhunac inflacije moguć je sredinom godine.

S obzirom na to da poslovanja kompanija i povjerenje potrošača već padaju, dodatni pritisci na cijene se naziru u obliku potencijalne zabrane EU na uvoz ruskih energenata koja bi također mogla izazvati recesiju. Ukupna aktiva sredstava ECB sada iznosi 83% posto BDP-a eurozone.

Zabrinutost zbog moguće stagflacije za sada se odbacuje. Uprkos neslaganjima oko toga koliko brzo treba normalizirati političke odnose, među zvaničnicima ECB-a postoji konsenzus da se kupovina obveznica mora smanjiti i kamatne stope podići, piše Klix.ba

Povezani postovi

Pula zabranila nudizam i žestoka pića na plažama

Većinom glasova - sa 11 "za", sedam "protiv" i...

Norveška stupila u recesiju

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromjesečju i...

Austriji nedostaje 230 hiljada radnika, poželjni i Bosanci i Hercegovci

Jedna od najprivlačnijih zemalja za naše radnike, Austrija, aktivno...

Inflacija u eurozoni najniža od jula 2021.

Prema prvim procjenama evropske statističke kancelarije “Eurostata”, eurozona je...