Za sedam dana potvrđen 91 novi slučaj virusa korona u ZDK

Datum:

Svi epidemiološki pokazatelji u Zeničko-dobojskom kantonu su u posljednjih devet sedmica u stalnom padu i nalazimo se u fazi stabilizacije epidemije virusa COVID-19 – zaključio je na današnjoj sjednici Krizni štab Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

U periodu od 04. do 10. aprila potvrđen je 91 novi slučaj virusa korona, što čini kumulativnu incidencu od 25,3 na 100.000 stanovnika, a umrla je jedna osoba. Zaključno s 10. aprilom u ovom kantonu ukupno je potvrđeno 32.816 slučajeva infekcije, a broj aktivnih slučajeva je 191.

Opterećenje bolničkih kapaciteta je 14 ukupno hospitaliziranih krajem ovog perioda, broj novohospitaliziranih za posljednjih 7 dana je bio 11 tj. stopa hospitalizacije je 3,1 na 100.000 stanovnika i ona je nešto viša u odnosu na prethodnu sedmicu (1,9).

-Neophodno je i dalje praćenje epidemiološke situacije s aspekta COVID-19 i pravovremeno reagovanje na eventualne promjene – zaključio je Krizni štab.

Kada je u pitanju imunizacija, ukupno je sa jednom ili dvije doze vakcinisano 34% odraslog stanovništva, a ako se tome doda oko 10 posto stanovništva koje je vakcinu primilo u inostranstvu, procjenjuje se da je u ovom kantonu, s jednom ili dvije doze, vakcinisano preko 44 posto odraslog stanovništva.

U protekloj sedmici najveći broj je onih koji su primili treću dozu (206 ili 0,07%), a najmanje vakcinisanih je prvom dozom (26 ili 0,009%). Drugom dozom su vakcinisane 52 osobe (0,017%).

Autor: ZOS radio

Povezani postovi
Related

Pojačan inspekcijski nadzor u osnovnim i srednjim školama na području ZDK

Kantonalna sanitarna inspekcija je u mjesecu septembru 2022. godine,...

Čestitka ministra Kozlića povodom Svjetskog dana učitelja

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

Na području ZDK biračka mjesta otvorena jutros u 7 sati, nije bilo incidenata

Na području Zeničko-dobojskog kantona biračka mjesta otvorena su jutros...