Dobojlije blokirale pristup pravosudnim institucijama

Datum:

Zbog istrage koja se u Okružnom javnom tužilaštvu Doboj vodi protiv članova biračkih odbora angažovanih za lokalne izbore 2020. godine na pola sata je bila blokirana glavna gradska saobraćajnica, a prilaz pravosudnim institucijama nije bio moguć.

U blizini ulaza u dobojsko Tužilaštvo u znak protesta stajao je između ostalih gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, Obren Petrović i Sanja Vulić, poslanici u državnom, Nebojša Marić, poslanik u entitetskom parlamentu, te zaposleni u Gradskoj upravi, i lokalnim preduzećima i ustanovama.

Prema nezvaničnim informacijama oko 1200 ljudi se nalazilo u Ulici svetog Save.

Marko Jorgić, jedan od učesnika skupa kazao je da je Udruženje građana “Pravda za Doboj” organizovalo mirnu protestnu šetnju “u znak podrške građanima koji svakodnevno trpe torturu Okružnog javnog tužilaštva Doboj”.

“Ovim protestima nismo imali namjeru da vršimo pritisak na sudstvo i tužilaštvo, nego baš naprotiv želimo da im skrenemo pažnju i apelujemo na njih da ne podliježu pritiscima nego da rade po slovu zakona, jer to jedino mi i tražimo. Danas protest nije organizovan iz hira nego na vapaj građana koji nam se svakodnevno obraćaju, mi imamo desetine, stotine poruka da traže pomoć, kako se vrši represija i tortura nad njima. (Jesu li ti građani članovi biračkih odbora koji su osumnjičeni za malverzacije na lokalnim izborima 2020.?) Vjerujte mi da su to građani koji su članovi, a i birači koji su izašli na izbore, i oni nam se obraćaju kako dolaze tri, četiri puta po nalogu Tužilaštva da daju razno razne grafološke iskaze”, rekao je Jorgić.

Prije protestnog okupljanja ispred prostorija Udruženja “Pravda za Doboj” aktivisti PDP-a organizovali su performans, koji su snimili.

“To je ono Udruženje koje je osnovano poslije izbora i koje je tada izašlo na magistralni put, i blokiralo magistralni put, a sve sa ciljem kako bi izvršili pritisak na CIK BiH da ne ponovi izbore u Doboju. Ja sam, evo riješio da dam svoj doprinos za ovu borbu, za ‘Pravdu za Doboj’ tako da sam im spremio jedan paket pomoći koji se sastoji od nekoliko prugastih pidžama, nije Bog zna šta, ali će poslužiti ako pravda izađe na vidjelo. Tu je i ovaj simboličan broj da ih uvijek podsjeća zašto će završiti tamo gdje će završiti”, naveo je Marko Tomić, predsjednik mladih PDP-ovaca u video klipu.

“Mi stvarno to nismo vidjeli, a druga stvar upravo zbog određenih ličnosti koje zbog svojih ličnih interesa žele da se ubace u odborničke klupe i dobiju te neke mandate, upravo se ovo i dešava.Ovo je Udruženje građana, mi nemamo nikakve političke afirmacije, ovo je Udruženje građana ‘Pravda za Doboj’, tako da nas ne zanima ni PDP, ni SDS, ni SNSD, ni bilo koja politička opcija. Mi smo izašli na vapaj naših građana i dali podršku njima”, kazao je Radoslav Ristić, učesnik protesta.

Tužilaštvo: Radimo u skladu sa zakonom

Povodom protesta koje je organizovalo Udruženje “Pravda za Doboj” oglasilo se Okružno javno tužilaštvo Doboj koje navodi da je ovoj pravosudnoj instituciji 13. aprila dostavljena infirmacija od Policijske uprave Doboj da je za 15. april u Doboju najavljeno organizovanje protestne šetnje Udruženja građana “Pravda za Doboj”.

Povodom najavljene protestne šetnje, kažu u Tužilaštvu navedeno je da će policijski službenici u saradnji sa Sudskom policijom preduzeti sve potrebne radnje iz svoje nadležnosti u cilju održavanja javnog reda i mira, i neometanog rada institucija, sudova i Tužilaštva.

“Napominjemo da ovo Tužilaštvo radi u skladu sa zakonom i postupa po svim zaprimljenim krivičnim prijavama, sprovodi istrage i donosi odgovarajuće tužilačke odluke u krivičnim predmetima”, navode u dobojskom Tužilaštvu.

Izvor: Nezavisne.com

Povezani postovi
Related

U ponedjeljak online nastava za polaznike onih škola u kojima će biti održani Opći izbori 2022

Opći izbori 2022 u Bosni i Hercegovini će biti...

Općina Doboj Jug potpisala sporazum za realizaciju projekta u okviru izgradnje Islamskog centra u Zenici

Općinski načelnik Mirnes Tukić i muftija zenički hfz. prof....

Mujo Fejzić, sekretar Crvenog križa Tešanj: Krv mora čekati pacijenta

Darivanje je nešto čemu se učimo od malena, a...

Tešanj: U posljednja 24 sata tri saobraćajne nesreće, pet osoba s težim povredama

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji da su se...