U 32 kontrole na području ZDK zatečeno 12 radnika na crno

/

Kantonalni porezni ured Zenica je 13.04.2022. godine izvršio 32 inspekcijske kontrole tzv. akcije kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i ostale uslužne djelatnosti.

Nisu izdavali fiskalne račune

Kontrole su izvršene na području: Zenice, Žepča, Maglaja, Kaknja, Vareša, Breze, Visokog, Tešnja, Doboj Juga, Usore i Zavidovića, s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 12 neprijavljenih radnika, 7 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 3 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 3 objekta koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Neprijavljeni radnici

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, i rada bez odobrenja zapečaćena su dva objekta i izdata su 22 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 38.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, piše Avaz

Povezani postovi

Ministarstvo za privredu i kompanije iz ZDK na zajedničkom štandu na 17. međunarodnom sajmu privrede Tešanj-BiH 2023

Na lokalitetu Kamelia d.o.o. Matuzići svečano je otvoren 17....

Zenički rudari još jednom prevareni, ponovo nisu dobili plaću

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame “Raspotočje”, jučer...

HDZ napustilo 14 članova iz ZDK: Brane nam političko djelovanje jer ne pratimo slijepo politiku podjele

U Zeničko-dobojskom kantonu je 14 istaknutih članova HDZ-a BiH...