Don Ilija Marinović: ”Uskrs treba biti radostan”

Datum:

Uskrs je blagdan koji predstavlja temelj kršćanske vjere – dan kada je Isus uskrsnuo i katolici vjeruju da je to dan rađanja vjere.

Uskrsom se čuva uspomena na Isusa Krista, koji je vlastitom žrtvom iskupio grijehe čovječanstva i uskrsnuo u vječni život.

”Vjernici se pripremaju za Uskrs, najveći blagdan iz kojeg mi crpimo sve, naš cijeli život,  nadu jer nakon smrti dolazi uskrsnuće. Imali smo na početku korizme jednu duhovnu obnovu tri dana koju je predvodio vlč. Marko Majstorović i župljani su sami sebi nadodali uz tu duhovnu i materijalnu pokoru kako je kod nas običaj, odreći se nečega kroz korizmu. Ali ne odreći se pa sačuvati za sebe, nego odreći se pa dati drugome. Djeci su to prvenstveno slatkiši kojih će se odreći pa ćemo ta sredstva dati za Afriku za misije, ovi stariji su se odrekli neki cigareta neki mesa neki alkohola, itd. Sva ona sredstva koja bi oni utrošili u te artikle ostaju sa strane pa ćemo ih onda darovati onima kojima je najpotrebnije.” – pojašnjava don Ilija Marinović, župnik župe Jelah govoreći o danima koji prethode Uskrsu.

O samom Uskrsu i njegovom značaju za vjernika Don Ilija Marinović kaže:

”Radost svakog blagdana pa i Uskrsa i Vaskrsa pa evo uskoro će i Bajram jeste upravo dočekati ih u krugu najmilijih osoba koje toliko toga nama u životu znače. Evo korona je dvije godine gdje je dolazak tih naših najmilijih bio ograničen, neki su se bojali ako dođu ovdje u Bosnu da će ostati bez posla, da će morati vaditi potvrde, da te potvrde EU neće priznati  i taman kad je ta korona krenula malo u zapećak, evo imamo nažalost ovaj nesretni rat u Ukrajini, koji je ponovo ljudima stvorio određenu bojazan hoće li moći doći ili ne. Nažalost to je tako da u Bosni danas ostaju sve stariji, dok su mlađi otišli trbuhom za kruhom na Zapad. Ti neki stariji možda će ostati i ovaj put da neće vidjeti ni ovaj Uskrs ili već bilo koji blagdan svoje najmilije. ”

S druge strane don Ilija Marinović ističe da mu je želja da ovaj blagdan vjernici dočekaju sretno koliko je to moguće bez obzira na okolnosti:

”Ja mogu reći za svoju župu i župljane da smo se mi potrudili i trudićemo se da svaki od župljana bez obzira na materijalno stanje ima ono najosnovnije za svaki Uskrs kako je to kod nas običaj blagoslov uskrsnog jela koje će se danas posvetiti a u nedjelju će blagovati u krugu svojih obitelji. Osigurati da svako ima pristojan obrok uz uskrsne blagdane, ali evo da taj Uskrs bude radostan, da bude u miru, ne mir koji daje svijet nego mir koji daje Krist. To je mir srca, mir savjesti, svijet daje mir koji je uvijek uvjetovan nečim. To je iz interesa ili koristoljublja a Krist daje mir u srcu, mir u savjesti, pa bi zaista volio da moji župljani dožive to Kristovo uskrsnuće, sa mirom u srcu, sa mirom svoje savjesti, jer iz tog Uskrsa mi crpimo svoju vjeru  a to je da nakon smrti dolazi uskrsnuće i bolji život kod Gospodina” – zaključuje don Ilija Marinović.

Redakcija ZOS radija svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti upućuje iskrene čestitke u povodu nadolazećeg Uskrsa.

 

Autor: Rifa Vilašević

Povezani postovi
Related

U Maglaju ponovo pronađen veći zasad indijske konoplje

U nastavku planiranih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju zluopotrebe...

Kod H.S. iz Tešnja pronađena puška i municija: U registru ima preko 4000 KM neplaćenih kazni

Kako su to naveli iz MUP-a ZDK dana 29.09.2022.godine,...

Teslić izlazi na autoput?!

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske razmatra tri moguća...

Nešto novo za mlade na području općine Tešanj i u Jelahu

U toku je upis novih članova u plesnu školu...