Poljoprivrednici FBiH o cijenama brašna: Nemoguće ih je fiksirati, ovisni smo o uvozu

Datum:

Nakon što su iz RS-a poručili da do juna neće biti promjena cijene brašna na policama u supermarketima, pitali smo predsjednika Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžada Biću šta možemo očekivati u FBiH. Jasno je poručio da je nemoguće fiksirati cijene u ovakvoj situaciji.

Bićo je kazao da je nezahvalno prognozirati o cijenama pšenice, brašna i drugih proizvoda u Bosni i Hercegovini te da ne može govoriti ni o zalihama koje naša država posjeduje jer je to, kako je kazao, državna tajna.

“Mislim da nemamo dovoljno i ko govori da neće biti poskupljenja ne govori istinu, to vidim i ja i građani Bosne i Hercegovine. Nemamo dovoljno kapaciteta da mi vršimo zasad. Usmjereni smo na uvoz većim djelom, a kada ova žetva bude završena, vidjet ćemo gdje stojimo. Moramo zabraniti izvoz, kako bismo se mogli osloniti na svoju proizvodnju brašna”, kazao je Bićo.

Dodao je kako je to vidljivo na svim proizvodima na tržištu, a posebno na mlijeku gdje poljoprivrednici bilježe velike gubitke. Ističe kako država i entitetske vlade trebaju što više novca usmjeriti ka poljoprivredi kako bismo imali svoju stabilnu proizvodnju.

“Mi nismo previše usmjereni na uvoz, nego smo totalno ovisni o uvozu. Piletine je dosta bilo u domaćoj proizvodnji, ali to opet ovisi o drugim proizvodima koje uvozimo i imamo promjene cijena na tržištu. Nikad nije kasno da se pomaže poljoprivredi, a sredstva koja se izdvajaju moraju biti dva puta veća kako bismo imali održivu proizvodnju. Ovo sada samo održava proizvodnju, a da bismo je digli, moramo više ulagati”, pojasnio je naš sagovornik.

Na kraju je dodao kako informacije iz Republike Srpske mogu biti tačne samo kada bi neko drugi trpio troškove povećanja cijena pšenice i drugih sjemenki i sirovina za proizvodnju brašna i drugih proizvoda.

“Nismo mi toliko jaki da bismo mogli snijeti poskupljenja koja se dešavaju. Ovisnici smo o svemu i sve dok ne budemo imali zadovoljavajuću domaću proizvodnju tako će biti”, zaključio je Bićo u razgovoru za Klix.ba.

Povezani postovi
Related

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da...

Kako se rastom kamatnih stopa ublažava inflacija

Inflacija je stopa rasta cijena u posljednjih godinu dana...