Zavidovići: Svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Datum:

Prigodnim cjelodnevnim programom jučer je u Zavidovićima obilježen 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestacija je organizovana od strane Komisije za pitanja boraca i očuvanja tekovina OOR-a u koordinaciji sa boračkim udruženjima iz Zavidovića na Spomeniku šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine.

Prethodno su učenici zavidovićkih osnovnih i srednjih škola imali priliku posjetiti Spomen-sobu 1992.-1995. godine gdje su ih domaćini upoznali o dešavanjima iz protekle agresije na naš grad i našu domovinu, opremljenosti boraca te stasavanja Armije RBiH od oskudno odjevene i slabo opremljene Teritorijalne odbrane u ozbiljnu i dobro organizovanu  odbrambeno-oslobodilačku vojnu silu. Istaknuta je važnost prenošenja bitnih detalja mlađim naraštajima iz perioda agresije na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu u cilju jačanja identiteta i očuvanja onoga što je plaćeno životima naših najhrabrijih boraca.

Nakon intoniranja himne i odavanja počasti šehidima i poginulim borcima održan je čas historije o hronologiji događaja koji su prethodili osnivanju Armije Republike Bosne i Hercegovine od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca kao odgovor na srpsku agresiju na našu domovinu. Iako slabo naoružana i opremljena Armija je odolijevala žestokim napadima agresora čime je spriječena potpuna okupacija naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Nakon prigodnih obraćanja delegacije boračkih udruženja i delegacija Grada Zavidovići pristupile su polaganju cvijeća u znak sjećanja na šehide, poginule borce i civilne žrtve rata.

Manifestaciji obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovala je delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić.

Gradonačelnik Hašim Mujanović evocirao je uspomene te je istakao da s manifestacije šaljemo poruke mira i tolerancije uz opasku da su Bosanci, posebno Bošnjaci, miroljubiv narod spreman na suživot i međusobno uvažavanje, ali istovremeno Bosanci i Hercegovci nisu spremni na kompromis kada je u pitanju očuvanje jedine domovine Bosne i Hercegovine koju su spremni ponovo braniti i odbraniti, ako to bude potrebno, od zlih sila koje na našu domovinu neprestano nasrću.

Gradonačelnik Hašim Mujanović pohvalio je dobru organizaciju današnje manifestacije te je napomenuo da se bitni datumi trebaju dostojno obilježavati i upoznavati buduće generacije o našoj prošlosti a i o hrabrosti naših heroja i upućivati ih da gaje sjećanja na sve one koji su u temelje naše domovine ugradili najvrijednije a to su njihovi životi, uz podsjećanje na riječi rahmetli Predsjednika, vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine: “Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”.

Povezani postovi
Related

U toku potraga za nestalim Dobojlijom

Policijski službenici Policijske uprave Doboj preduzimaju sve potrebne mjere...

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...