Zavidovići: Svečano obilježen Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

/

Prigodnim cjelodnevnim programom jučer je u Zavidovićima obilježen 15. april – Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestacija je organizovana od strane Komisije za pitanja boraca i očuvanja tekovina OOR-a u koordinaciji sa boračkim udruženjima iz Zavidovića na Spomeniku šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama rata 1992.-1995. godine.

Prethodno su učenici zavidovićkih osnovnih i srednjih škola imali priliku posjetiti Spomen-sobu 1992.-1995. godine gdje su ih domaćini upoznali o dešavanjima iz protekle agresije na naš grad i našu domovinu, opremljenosti boraca te stasavanja Armije RBiH od oskudno odjevene i slabo opremljene Teritorijalne odbrane u ozbiljnu i dobro organizovanu  odbrambeno-oslobodilačku vojnu silu. Istaknuta je važnost prenošenja bitnih detalja mlađim naraštajima iz perioda agresije na jedinu nam domovinu Bosnu i Hercegovinu u cilju jačanja identiteta i očuvanja onoga što je plaćeno životima naših najhrabrijih boraca.

Nakon intoniranja himne i odavanja počasti šehidima i poginulim borcima održan je čas historije o hronologiji događaja koji su prethodili osnivanju Armije Republike Bosne i Hercegovine od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organizovanih dobrovoljaca kao odgovor na srpsku agresiju na našu domovinu. Iako slabo naoružana i opremljena Armija je odolijevala žestokim napadima agresora čime je spriječena potpuna okupacija naše jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Nakon prigodnih obraćanja delegacije boračkih udruženja i delegacija Grada Zavidovići pristupile su polaganju cvijeća u znak sjećanja na šehide, poginule borce i civilne žrtve rata.

Manifestaciji obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine prisustvovala je delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ćazim Huskić.

Gradonačelnik Hašim Mujanović evocirao je uspomene te je istakao da s manifestacije šaljemo poruke mira i tolerancije uz opasku da su Bosanci, posebno Bošnjaci, miroljubiv narod spreman na suživot i međusobno uvažavanje, ali istovremeno Bosanci i Hercegovci nisu spremni na kompromis kada je u pitanju očuvanje jedine domovine Bosne i Hercegovine koju su spremni ponovo braniti i odbraniti, ako to bude potrebno, od zlih sila koje na našu domovinu neprestano nasrću.

Gradonačelnik Hašim Mujanović pohvalio je dobru organizaciju današnje manifestacije te je napomenuo da se bitni datumi trebaju dostojno obilježavati i upoznavati buduće generacije o našoj prošlosti a i o hrabrosti naših heroja i upućivati ih da gaje sjećanja na sve one koji su u temelje naše domovine ugradili najvrijednije a to su njihovi životi, uz podsjećanje na riječi rahmetli Predsjednika, vrhovnog komandanta Armije Republike Bosne i Hercegovine: “Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Hoće li Trojka sa strankom „Naprijed“ u Tešnju predstaviti zajedničkog kandidata za Načelnika?

Pripreme za lokalne izbore, zakazane za oktobar 2024. godine,...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...