BiH rekorder u Evropi po broju stranaka u odnosu na broj stanovnika

/

Dok je još uvijek neizvjesno hoće li se i kako održati opći izbori najesen, jer je sve izvjesnije da novih razgovora o reformi Izbornog zakona BiH neće biti, teško će u državnom parlamentu proći i tehničke izmjene koje bi osigurale transparentniji izborni proces.

Teško će biti dogovora i da se smanji broj političkih stranaka. Bosna i Hercegovina je rekorder u Evropi po broju stranaka u odnosu na broj stanovnika. Stoga ne čudi da je PDP nedavno u skupštinsku proceduru uputio Nacrt zakona o političkim strankama u Republici Srpskoj kojim bi se pooštrili uvjeti za njihovo osnivanje.

BiH rekorder u Evropi po broju političkih stranaka u odnosu na broj stanovnika

Prema važećem zakonu u Republici Srpskoj za osnivanje političke partije potrebno je prikupiti 500 potpisa i uplatiti taksu od 300 maraka. Predlagač izmjena zakona PDP tvrdi da se zbog tako blagih kriterijuma osniva veliki broj stranaka koje služe za izborni inžinjering i jednokratnu upotrebu.

„Za osnivanje političkih stranaka potrebno je 5.000 osnivača koji ovjeravaju svoje izjave o osnivanju političkih stranaka i mogu je ovjeriti samo jednom i biti osnivači jedne političke stranke“, navodi šeg Kluba zastupnika PDP-a u NSRS Perica Bundalo.

U vladajućem SNSD-u još nisu zauzeli stav hoće li podržati predložene izmjene zakona opozicionog PDP-a. Ističu da predlagač ima pravo na posmatrače na svakom izbornom mjestu, čime može da spriječi bilo kakav pokušaj izbornih manipulacija.

„Nama kao velikoj političkoj partiji odgovara da se pooštre uslovi oko samo organizacije političkih partija i njihovog izlaska na biračka mjesta. Treba uvesti reda u politici, ali moramo brinuti i o demokratskim vrijednostima“, kaže dopredsjednik Narodne skupštine RS (SNSD) Denis Šulić.

Politički analitičar Velizar Antić uvjeren je da ova inicijativa u najboljem slučaju može proći tek za naredne lokalne izbore. Kaže da se toliki broj stranaka ne osniva da bi učestvovali u demokratskom izbornom procesu, već poslužili velikim strankama da kontrolišu biračke odbore.

„Cilj njihovog osnivanja je manipulacija u izbornom procesu da bi dobili što više mjesta u biračkim odborima i onda takve partije fiktivne prodaju mjesta drugim političkim partijama koje mogu da plate. Veliki broj političkih partija je ogroman prostor za manipulaciju“, smatra Antić.

„Sigurno da nije u pitanju politički pluralizam. Ovdje politika kod većine ne kod svih smatra kao jedan vid neborbe za opšte dobro, već lično dobroi dobro užih klijentelističkih grupa“, ističe Vehid Šehić iz Koalicije Pod lupom.

U Bosni i Hercegovni lakše je osnovati političku partiju nego firmu ili nevladinu organizaciju. U „Koaliciji pod lupom“ prelažu donošenje Zakona o političkim stranakam na nivou BiH, kako bi se kroz jasne kriterijume smanjio ogroman broj političkih subjekata u našoj zemlji, javlja BHRT.

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...