Na rijeci Bosni u blizini Zenice uskoro nova hidroelektrana?

/

Hidrocentrala bi se nalazila 25 kilometara nizvodno od grada Zenica. Instalirana snaga je 9,1 MW a godišnja proizvodnja. 46,2 GWh.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je ovih dana na uvid Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš za Projekat izgradnje HE Kovanići, na rijeci Bosni.

Riječ je o jednom od kapitalih projekata Elektroprivrede BiH za koji se očekuje da poveća proizvodnju struje javnog koncerna, i to iz obnovljivih, čistih izvora.

Hidrocentrala bi se nalazila 25 kilometara nizvodno od grada Zenica, izvještava BiznisInfo. Instalirana snaga je 9,1 MW, a godišnja proizvodnja. 46,2 GWh.

Procijenjena vrijednost investicije je 38,8 miliona eura, a gradnja je planirana iz vlastitih sredstava i kredita.

Već su urađeni Studija izvodljivosti sa geološkim istražnim radovima, Studija ekonomske opravdanosti i zahtjev za dodjelu koncesije, te Idejni projekat.

Elektroprivreda BiH uključila je ovaj projekat u svoj plan za povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa u ukupnoj proizvodnji.

HE Kovanići predstavlja jedan od 15 planiranih hidroenergetskih projekata, koji će na kraju iskoristiti hidropotencijal rijeke Bosne, na potezu od njenog izvora u blizini Sarajeva do entitetske linije sa Republikom Srpskom.

Prema Projektnom zadatku, HE Kovanići doprinosi zadovoljavanju rastuće potražnje za električnom energijom u zemlji.

HE Kovanići je projektovana kao klasični tip pribranskog postrojenja. To je betonska gravitaciona prelivna brana sa ustavama, strojara je u sastavu neprelivnog dijela brane, a u desnom i lijevom boku pregradnog profila su krilni dijelovi brane – gravitacioni blokovi.

Projektovana brana HE Kovanići formira akumulaciju na dužini cca 2,60 km za Q1/100 dok je za instalisani proticaj dužina cca 3,62 km.

Na potezu akumulacije nalazi se planirani autoput 5C, koji prelazi sa desne na lijevu obalu nizvodno od željezničkih mostova, javlja Zenit.ba

 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Postignut dogovor o značajnom poboljšanju u organizaciji odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama na području ZDK-a

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona...

ZDK preuzeo isplatu dječijeg doplatka nakon izmjena federalnog zakona

Nakon što je prošle godine donesen federalni zakon kojim...

Zenička policija uhapsila muškarca s potjernice, prijetio hladnim oružjem

Zenička policija u večernjim satima u zeničkoj ulici Bistua...

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...