Prerađivački sektor suočen sa brojnim problemima zbog poremećaja na svjetskom tržištu

Datum:

Poremećaji na svjetskom tržištu odrazili su se i na prerađivački sektor u našoj zemlji. Mnoge firme kasne sa potpisivanjem ugovora sa proizvođačima povrća i voća, a razlog je svakodnevna promjena cijene ambalaže i ostale sirovine neophodne za proces proizvodnje. Zbog toga je upitno koliko će moći proizvesti.

Prerađivački sektor u problemima

Zbog svakodnevnih poskupljenja ambalaže i sirovine potrebne za preradu povrća i voća, u prehrambenoj industriji “Sava Semberija” u Bijeljini još nije potpisan ugovor sa proizvođačima voća i povrća o otkupu proizvodnje.

“Bukvalno na dnevnom nivou cijena ide nagore. Mi kalkulaciju koju danas uradimo već sutra nije dobra i izuzetno je teško planirati ili praviti projekciju za narednu sezonu u ovom trenutku dok ne dođe do stabilizacije”, napominje Stevan Filipović, direktor PI “Sava Semberija” Bijeljina.

Najveći problem, kako kaže, trenutno je ambalaža.

“Za jedan dan limenka u koju pakujemo proizvode i ambalaža od 425 i 850 i 4250 poskupjela za 200 posto. Poklopac za teglu na dnevnom nivou poskupljuje za 115 posto”, dodaje Filipović.

Slična situacija je i u drugim prerađivačkim kapacitetima. Iako su zaokružili proizvodnju od njive do trpeze i imaju svoje povrće, u firmi „Mamex“ su zabrinuti zbog ogromnog skoka cijene proizvodnje.

“Cijene se non stop mijenjaju, tržište je nestabilno, svkaodnevno nam povećavaju cijenu za nabavku svih repromaterijala. Očekuje nas neka neizvjesna sezona, najvjerovatnije da će poskupiti i sama sirovina za proizvodnju”, kaže Miodrag Lazić iz tvornice za preradu povrća „Mamex“ Bijeljina.

Zabrinuti su i povrtlari koji, kako kažu, još uvijek ne znaju da li da i koliko siju.

“U kontaktu sa proizvođačima čujem da ne prave ugovore iz razloga što očekuju i visoke cijene. Naše je da zasijemo, zasadimo, a šta će biti sa cijenama, vidjećemo na kraju sljedeće godine”, rekao je predsjednik Udruge povrtlara Republike Srpske Brane Mastalo.

Ukoliko je suditi prema aktuelnoj situaciji, većina povrća koju proizvedu neće ići u preradu.

Od cijene repromaterijala zavisiće i cijena finalnih proizvoda, kažu naši sagovornici. Iako sezona startuje nakon berbe povrća i voća, već sada je jasno da će doći do rasta cijena i tih proizvoda, javlja BHRT.

 

Povezani postovi
Related

Tužilaštvo BiH i SIPA zaprimili i evidentirali 27 prijava građana povezanih sa izbornim procesom

Postupajući u dežurama određenim za dan Općih izbora u...

Svaki šesti stanovnik BiH ima minus na računu

Stručnjaci tvrde da se prekoračenje na računima sve češće...

Pet vanjskopolitičkih prioriteta za novi saziv Predsjedništva BiH

Na osnovu aktuelne političke situacije, međunarodne pozicije Bosne i...

Šta je Schmidt nametnuo: Kako je deblokirao Federaciju i da li je izašao u susret HDZ-u

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sinoć,...