Trakić: Novi predsjednik će se morati više boriti za penzionere, nema branjenja vlasti

Datum:

Novo rukovodstvo Saveza udruženja penzionera Federacije BiH na period od četiri godine bira se 5. maja, rekao je Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza. Kaže da će se od budućeg predsjednika tražiti veće zalaganje za penzionersku populaciju, bolji rezultati.

Iz KS dolazi predsjednik Saveza

– Izborna skupština će biti održana 5. maja u Fojnici. Prije toga Upravni odbor Saveza će u Sarajevu održati sjednicu na kojoj će se iskristalisati prijedlozi iz kantonalnih saveza na sve funkcije budućeg rukovodstva. Konačnu riječ daje Skupština.

Pojašnjenja radi, Savez penzionera Zeničko-dobojskog kantona daje prijedlog za predsjednika Nadzornog odbora, Tuzlanski za predsjednika Skupštine, Sarajevski kanton predlaže kandidate za predsjednika Upravnog odbora koji će ujedno biti i predsjednik Saveza – govori nam Trakić.

Kaže kako odranije postoji pravilo da se predsjednik Saveza bira iz Sarajeva čisto zbog uštede na troškovima prijevoza, boravka.

– To je dogovoreno zbog funkcionalnosti Saveza. Neizvodljivo je da ja iz ZDK budem predsjednik, bili bi ogromni putni troškovi, a to ne želimo. Nama je cilj da gdje god možemo uštedimo – priča nam Trakić.

Upitali smo koliko su zadovoljni radom sadašnjeg rukovodstva, predsjednika Redže Mehića i da li će on biti jedan od kandidata za predsjednika u naredne četiri godine.

“Ne možete tražiti povećanje penzija, a govoriti da nema para”

– Što se tiče nas, Mehić nije u igri za predsjednika, ali nećemo se nikada miješati u odluku sarajevskog saveza penzionera jer niko nema pravo da se miješa ni u izbor Saveza ZDK. Mi smo završili u 12 općinskih organizacija izbore i na njima su predložene adekvatne osobe koje idu u Upravni odbor i čovjek koji će biti predsjednik NO u Savezu. Iz KS treba da predlože dva kandidata za predsjednika – govori Trakić, ali i dodaje šta u ZDK zamjeraju sadašnjem predsjedniku Saveza Mehiću:

– Ne možete vlasti prenijeti opravdane zahtjeve penzionera i istovremeno braniti vlast, pravdati je. Ne možete tražiti povećanje penzija i pri tome govoriti kako nema para. Vidite da ima para. Tražit ćemo veću odgovornost budućeg predsjednika, veće zalaganje za našu populaciju i da se penzionerima govori samo istina, prenosi Faktor. 

 

 

Povezani postovi
Related

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da...

Kako se rastom kamatnih stopa ublažava inflacija

Inflacija je stopa rasta cijena u posljednjih godinu dana...