Zemlje ukidaju COVID potvrde, a BiH svoju nije ni dobila

Datum:

Dugo čekani Koordinacijski odbor koji se treba dogovoriti o digitalnim COVID potvrdama radi olakšanog putovanja bh. građana u inozemstvo formiran je 5. veljače, a još se nije ni sastao.

U međuvremenu su države počele ublažavati koronamjere, a neke su ukinule COVID potvrde pa se postavlja pitanje hoće li više biti potrebno da se u BiH dogovara izgled digitalne COVID potvrde u skladu sa zahtjevima Europske unije.

“Sve važeće preporuke svedene su na minimum u BiH. Logički se može doći do zaključka da će se prije proglasiti kraj pandemije nego što ćemo se mi moći dogovoriti“, kazao je Sead Šadić, šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Distrikta Brčko BiH. Pokušaji da se dođe do bh. COVID potvrde, koja će biti priznata u Europskoj uniji, traju gotovo godinu, uz razne izgovore.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH prošle su godine navodili da čekaju odluku EU-a o COVID potvrdi, potom se čekalo da niže razine vlasti u Bosni i Hercegovini uvedu takozvane QR kodove, pa su mjesecima vršene konzultacije s predstavnicima zdravstvenih vlasti u BiH, a onda se nekoliko puta pokušavalo održati ministarsku konferenciju i pronaći pravni okvir za izdavanje digitalne COVID potvrde.

Sada se čeka da se novoformirani Koordinacijski odbor dogovori. Šadić je rekao kako je bilo više pokušaja održavanja sastanka ovog odbora, koji čine predstavnici zdravstvenih vlasti u BiH. Istodobno, mediji su objavili da su Danska, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunjska, Slovenija i Švedska ukinule sve mjere za sve putnike za ulazak u zemlju, javlja Akta. 

 

Povezani postovi
Related

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...

CIK: Preuranjeni zahtjevi za prigovore

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopštila je da...