Turistički sektor se oporavlja, a turiste od BiH mogu odbiti samo neodgovorne izjave političara

/

Pandemija koju je izazvao koronavirus i zatvaranje koje je uslijedilo najviše je pogodio ugostiteljsko-turistički sektor. O oporavku ovog sektora za Klix.ba govorili su predsjednik udruženja turističkih radnika u BiH Senad Halilović i ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru borbe protiv posljedica pandemije prema Zakonu o ublažavanju negativnih posljedica i za opravak od posljedica pandemije u 2020. godini uložila 90 miliona KM u programima pet ministarstava.

Ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je i najviše bio pogođen korona mjerama otišlo je 30 miliona KM. U turističko-ugostiteljskom sektoru sredstva je dobilo ukupno 340 privrednih subjekata.

Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edita Đapo je za Klix.ba izjavila kako je nakon što su počeli dobivati masovne najave o zatvaranju hotela, agencija i otpuštanju radnika kao resorna ministrica dala sebi zadatak da pomogne turističko-ugostiteljskom sektoru.

“Osigurali smo 30 miliona maraka, i danas imamo vrlo vrlo pozitivne reakcije turističkih radnika, hotelijera…,” rekla je Đapo.

Đapo navodi da su benefite od pomoći indirektno osjetila mnoga državna preduzeća, jer su svi hoteli plaćali RTV taksu, plin, struju, vodu i sve ostale komunalne i druge usluge.

“U konačnici, siguna sam da je pomoć od 30 miliona KM imala dalekosežne pozitivne posljedice i benefite, a u to smo se uvjerili već ove godine, jer naš sekor već ove turističke sezone najavljuje dobre rezultate, dolazak velikog broja turista i popunjenost turističkih kapaciteta,” zaključila je Đapo.

Senad Halilović, predsjednik udruženja turističkih radnika u BiH zahvalan je zbog ove pomoći i kaže da je imala ključnu ulogu u tome da ovaj sektor preživi period kada su zbog borbe protiv koronavirusa bili zatvoreni ugostiteljski objekti, a turisti nisu dolazili.

“Da nije bilo ove direktne pomoći Vlade Federacije BiH, po mom mišljenju 80 posto hotela bi se zatvorilo u Bosni i Hercegovini, 80 posto prijevoznika bi bankrotiralo totalno,” kazao je Halilović

Halilović pojašnjava da ukoliko se hotel zatvori zastalno, onda je teško ponovo da se pokrene, potrebna su velika sredstva, a poseban problem predstavlja u tom slučaju potrafa za novim radnicima.

Korist ovih mjera je bila obostrana jer su privredni subjekti koji su preživjeli zahvaljujući pomoći Vlade FBiH već u 2021. godini vratili veliku količinu sredstava kroz direktne i indirektne poreze, a i povećali broj zaposlenih.

Ugostiteljsko-turistički radnici ističu da su posebno zadovoljni tim načinom davanja novca i time što je kriterij bio oporezovani promet iz 2019. godine.

“Ovo je prvi put da je neko osjetio da država direktno daje novac u privredu,” pojašnjva Halilović.

Osim toga broj zaposlenih u hotelima je porastao za nekoliko puta, a primjetan je rast čak i u turističkim agencijama koje po prirodi posla zapošljavaju manji broj ljudi.

Trenutni problem rasta cijena raznih proizvoda i politička nestabilnost u svijetu pogađa posebno pogađa ovaj sektor.

“Povećanje cijena u nabavci, povećanje cijena struje, mi ne možemo povećati cijene hotelskih usluga, mi smo ponudu dali već u oktobru i bazirali na tim cijenama, sada mi ne možemo mi povisiti cijene svjetskim tour operaterima jer će prestati prodavati Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu,” objasnio je Halilović za Klix.ba zašto rast cijena teško pogađa poslovanje hotela.

Predsjednik udruženja turističkih radnika upozorava kako neodgovorne izjave i ponašanje političara u Bosni i Hercegovini direktno svojim izjavama odbijaju turiste od posjeta Bosni i Hercegovini.

“Na turizam svaka stavka koja se dogodi na svijetu utječe, malo stvari utječe pozitivno, a mnogo negativno. Sve što se dogodi kod nas, glupa izjava nekog političara utječe, ovo naše, scenarij Ukrajine i slično. Te gluposti koje političari pričaju da će se nešto desiti ovdje, to tako negativno utječe da vam ne mogu opisati,” jasan je Halilović.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine U periodu januar– februar 2022. turisti su ostvarili 151.063 posjete, što je više za 46,4 posto u odnosu na isti period 2021. godine te 359.193 noćenja, što je 47 posto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Povezani postovi

Sjajne vijesti: Uskoro jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u regionu

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu...

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...