Vijeće ministara nije odobrilo novac za izbore, a po istoj matrici jeste za Trgovsku goru

/

Uprkos zahtjevu Centralne izborne komisije upućenom Vijeću ministara u kojem se tražilo odobravanje novca koji je potreban za finansiranje Općih izbora u oktobru ove godine, isti uopće danas nije razmatran na sjednici Vijeća ministara

Vijeće ministara danas nije ni uvrstilo zahtjev CIK-a na dnevni red da se odobri ukupno 11,7 miliona KM, jer još nije usvojen državni budžet za ovu godinu, te se blokade u tom smislu nastavljaju. Uprkos tome, postoje i drugi načini za finansiranje izbora.

To je nastavak opstrukcije HDZ-ovog ministra finansija Vjekoslava Bevande provođenja izbora, koji je po Poslovniku trebao predložiti da se uvrsti u dnevni red.

CIK je u svom zahtjevu tražio da Vijeće ministara izdvoji novac iz budžetske rezerve, odnosno od prenesenih sredstava iz prethodnih godina.

Interesantno je da je državna vlast na današnjoj sjednici odobrila sredstva iz tekuće rezerve budžeta BiH u vezi sa planiranim aktivnostima Pravnog tima za Trgovsku goru, za razliku od novca potrebnog za održavanje izbora, stavka koja je u ovom trenutku ipak primarna.

Prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u vezi sredstava za Trgovsku goru došao je pred samu sjednicu, te uz ovaj Prijedlog ministarstvo nije dostavilo obavezna mišljenja Ministarstva finansija i trezora BiH niti Ureda za zakonodavstvo. U dopisu je navedeno da su “u procesu pribavljanja” mišljenja.

Po Poslovniku Vijeća ministara generalni sekretar bio je obavezan da da prijedlog vrati predlagačute se tačka nije trebača ni naći na dnenvom redu.

Izbori po zakonu moraju biti raspisani najkasnije 150 dana prije njihovog održavanja, a plan je da se izbori održe 2. oktobra. To znači da CIK izbore mora raspisati već početkom maja, kako bi se stigli organizirati u oktobru.

Povezani postovi

Planirate ove godine ljetovati u Neumu: Ovo su cijene smještaja

Duž obale Neuma prostiru se uređene šljunkovite plaže, a...

Monstruozna šala pokoljem u školi u Trebinju znak uzbune: Strožije kazne za roditelje djece koja prijete

Na prijedlog nadležnog tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci...

Kako i kome se izdaje dipomatski pasoš BiH?

Kako biste dobili diplomatski pasoš BiH, potrebno je da...

Akcija SIPA-e u više gradova zbog lažnih fakultetskih diploma iz Goražda

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici SIPA-e sprovode operativnu...