Erdogan: Turkiye nastoji obezbijediti sigurnost svojih granica i stabilnost svojih susjeda

/

Turkiye nema aspiracije na teritoriji druge zemlje, već samo želi da obezbijedi sigurnost svojih granica i stabilnost svojih susjeda, izjavio je u srijedu predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdoganu, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na redovnom sastanku parlamentarne grupe Stranke pravde i razvoja (AK Parti), Erdogan je rekao da turska nova antiteroristička prekogranična operacija na sjeveru Iraka “Kandža-Katanac” ima za cilj “osloboditi iračke teritorije od terorista i garantovati sigurnost naših granica.”

“Turske oružane snage pokrenule su ovu operaciju kako bi očistile područja okupirana od terorista”, rekao je Erdogan, dodajući da su to područje koristili teroristi PKK za pripremu i organizaciju terorističkih napada na turskoj teritoriji.

Dodao je da Turkiye ulaže sve napore da doprinese jačanju iračkog teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva “kako bi naši susjedi mogli živjeti u sigurnosti i miru”.

“Nastavićemo tako. U Siriji djelujemo s istim ciljem kao i u Iraku”, dodao je turski predsjednik.

U operaciji “Kandža-Katanac”, koja je pokrenuta u ponedjeljak, učestvuju timovi komandosa i specijalnih snaga uz podršku bespilotnih letjelica (UAV), jurišnih helikoptera i artiljerijskih elemenata.

Iz Ministarstva odbrane Turkiye je saopšteno da je operacija, u skladu s načelima samoodbrane iz Povelje Ujedinjenih nacija, pokrenuta nakon što je utvrđeno da teroristička grupa PKK planira pokrenuti napad velikih razmjera.

Teroristi PKK često se kriju u sjevernom Iraku, planirajući terorističke napade u Turkiye.

Operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” pokrenute su 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

Turske snage sigurnosti provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turkiye, ali i na sjeveru susjednih Iraka i Sirije. PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Turski predsjednik se osvrnuo i na posljednja dešavanja u Palestini.

“Djelotvorna odbrana palestinskog cilja leži u razumnom, logičnom, dosljednom, uravnoteženom odnosu s Izraelom”, rekao je Erdogan.

Dodao je da Turkye i dalje ne namjerava zatvarati oči pred okupacijom i napadima na sveta mjesta u Al-Qudsu (Jerusalemu) i drugim palestinskim teritorijama.

“Nastavićemo ispunjavati zahtjeve naše vlastite istorije i vjerovanja. Za Turkiye, političke i ekonomske veze s Izraelom, koje zahtijevaju globalni i regionalni faktori, odvojene su od jerusalemskog cilja”, rekao je Erdogan.

Erdogan je u utorak telefonom je razgovarao sa predsjednikom Izraela Isaacom Herzogom o regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima, posebno o događajima koje su izazvale određene izraelske radikalne grupe i snage sigurnosti u Palestini.

Erdogan je tokom razgovora kazao da je vrlo tužan zbog događaja koji su zabilježeni na Zapadnoj obali i u džamiji Al-Aksi od početka mjeseca ramazana, a u kojima je povrijeđeno više od 400 Palestinaca, 18 je poginulo, uključujući djecu.

Tenzije na palestinskim teritorijama u porastu su otkako su izraelske snage u petak izvršile raciju u kompleksu džamije Al-Aksa, kada je povrijeđeno stotine vjernika.

Stotine jevrejskih doseljenika ovih dana ulazi u kompleks Al-Akse pod jakom policijskom zaštitom kako bi proslavili praznik Pesah, koji je počeo u petak.

Izvor: Anadolu Agency

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...