Izbor novih šefova policija tek nakon izbora

/

Nezavisni odbor parlamenta BiH skinuo je sa dnevnog reda odluku o raspisivanju konkursa za izbor direktora i zamjenika direktora pojedinih policijskih agencija na nivou BiH i, kako stvari sada stoje, ti direktori i zamjenici mogli bi u mandatu vršilaca dužnosti provesti i više od godinu dana.

Naime, krajem maja mandat ističe Zoranu Galiću, direktoru Granične policije BiH, te njegovom zamjeniku Fahrudinu Halaču, zatim Mirsadu Viliću, direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, kao i njegovim zamjenicima Ranku Vukoviću i Ivici Bošnjaku, ali i Đuri Kneževiću, zamjeniku direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

“Sa raspisivanjem konkursa već se kasni. Dogovorili smo da odluku o raspisivanju javnog konkursa za izbor rukovodstva policijskih agencija na nivou BiH treba tehnički doraditi i to ćemo učiniti na narednoj sjednici”, rekao je Enes Obralija nakon sjednice Nezavisnog odbora parlamenta BiH.

Izvor “Nezavisnih novina” blizak ovom odboru kaže da je suština u tome da još nema dogovora između Hrvata i Bošnjaka u vezi s ovim pozicijama te da sve zavisi i od toga ko će biti na čelu Federalne uprave policije (FUP).

Ovu poziciju Hrvati traže za sebe, jer je ministar unutrašnjih poslova FBiH Bošnjak, međutim Bošnjaci na to ne pristaju i traže da se sve prolongira do izbora novog sastava Vlade Federacije BiH.

“Neće se još zadugo raspisati konkurs za direktore policijskih agencija na nivou BiH. Ako se kojim slučajem i raspiše, pitanje je šta će se desiti, jer konačnu riječ daje Savjet ministara BiH”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina” blizak Nezavisnom odboru parlamenta BiH.

Kako nezvanično saznajemo, najizvjesnije je da imenovanja novih direktora i njihovih zamjenika neće biti sve dok se ne imenuje novi saziv Savjeta ministara BiH nakon izbora u oktobru 2022. godine, tako da će sadašnji rukovodioci, po svemu sudeći, na funkcijama biti još najmanje godinu dana.

“Ako se i raspiše konkurs, u šta ne vjerujem, to neće biti prije juna i, dok prođe sva procedura prijave, ocjenjivanja itd., već dolaze izbori i vjerovatno novi dogovori o funkcijama, mada je ovo u vezi a policijskim agencijama isključiva stvar Hrvata i Bošnjaka, jer Srbi imaju direktora SIPA”, ispričao je isti izvor.

Osim direktora policijskih agencija na nivou BiH, rukovodiocima još nekih institucija mandat je odavno istakao, ali oni i dalje obavljaju funkcije na koje su imenovani.

Nedavno je mandat istekao pravobraniocima i njihovim zamjenicima te ombudsmanima za ljudska prava, koji su na “privremenim” funkcijama još od 17. novembra prošle godine.

Takođe, mandati su istekli i Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, ali i Miri Džakuli, direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kojem je mandat istekao još 2020. godine, međutim do danas konkurs za tu funkciju nije ni raspisan, javljaju Nezavisne novine. 

Povezani postovi

Kako mladi biraju posao u BiH: Prvo gledaju platu pa sve ostalo

U godinama kontinuirane ekonomske krize, u kojima su se...

Podignuta optužnica za poreznu utaju: Firma iz Doboja oštetila državu za 600.000 KM

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za...

Uhapšen advokat, pronađena četiri pištolja i 435 komada municije

Advokat Dragan Stupar predat je jutros Republičkom tužilaštvu, a...