Punoljetni građani BiH uskoro će morati popunjavati ETIAS formular za ulazak u Hrvatsku

/

Državljanima zemalja koji nisu članice Evropske unije uskoro će za ulazak u Hrvatsku trebati popunjen tzv. ETIAS formular, koji će se naplaćivati oko sedam eura.

Sistem ETIAS se uvodi od 2023. godine i služi jačoj sigurnosti i kontroli putovanja. Problem je, međutim, u tome što se dozvola može čekati do 30 dana, a moguće je dobiti i odbijenicu.

Ulazak Hrvatske u Schengen uslovljen je uvođenjem ovog sistema. Građani trećih zemalja koji namjeravaju u EU, pa tako i u Hrvatsku, popunit će elektronski obrazac.

Kako prenose hrvatski mediji, obrazac je prilično detaljan: Što su po zanimanju, jesu li bili kažnjavani, kakvo im je zdravstveno stanje, gdje su putovali u Evropi pa čak i koje lijekove koriste.

Odobrenje bi trebali dobiti već za 15-tak minuta, ako ga dobiju jer, prema onome što kažu iziz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, nekima ni to neće biti dovoljno.

“Samo posjedovanje odobrenja putovanja ne daje automatsko pravo na ulazak, već se konačna odluka donosi na graničnom prijelazu”, saopćeno je.

 

Povezani postovi

Planirate ove godine ljetovati u Neumu: Ovo su cijene smještaja

Duž obale Neuma prostiru se uređene šljunkovite plaže, a...

Monstruozna šala pokoljem u školi u Trebinju znak uzbune: Strožije kazne za roditelje djece koja prijete

Na prijedlog nadležnog tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci...

Kako i kome se izdaje dipomatski pasoš BiH?

Kako biste dobili diplomatski pasoš BiH, potrebno je da...

Akcija SIPA-e u više gradova zbog lažnih fakultetskih diploma iz Goražda

Od ranih jutarnjih sati policijski službenici SIPA-e sprovode operativnu...