Zavidovići: Okončana prva faza deminiranja brda Blizna

Datum:

Na brdu Blizna okončana je prva faza deminiranja terena. Tim Deminerskog bataljona Oružanih snaga Bosne i Hercegovine izvršio je uklanjanje mina i drugih neeksplodiranih ubojitih sredstava na potezu od naselja Jolde prema koti „Blizna“ u pojasu dužine 500 metara i širine 20 metara. Ovim su stvoreni uslovi za izgradnju puta prema koti 645-Blizna. Imajući u vidu činjenicu da se svake godine na brdu Blizna obilježava dan oslobođenja ovog brda od agresorske vojske ovim su stvoreni uslovi učesnicima tradicionalnog pohoda za bezbjedan pristup pomenutoj koti. Pored toga, vlasnici imanja moći će prići svojim posjedima u očišćenom pojasu te iste uređivati i obrađivati. Okončanjem prve faze deminerskih radova stvoreni su uslovi za nastavak deminiranja cjelokupnog brda Blizna u narednom periodu.

Primopredaja deminiranog dijela terena izvršena je u utorak, 19.04.2022. godine, u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Službe za upravu civilne zaštite Remze Šogolja. Pomoćnik gradonačelnika na terenu se uvjerio u kvalitet završenih radova. Prilikom primopredaje razgovaralo se i o nastavku započetih aktivnosti na deminiranju Blizne vodeći računa o prioritetnim dionicama koje je potrebno očistiti od zaostalih mina i drugih zaostalih eksplozivnih naprava.

Gradonačelnik Hašim Mujanović, imajući u vidu opasnost deminerskog posla,  čestita Deminerskom timu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na dobro urađenom poslu i na hrabrosti prilikom uklanjanja zaostalih neeksplodiranih eksplozivnih naprava. Gradonačelnik naglašava da je Grad Zavidovići jedan od minama najzagađenijih gradova / općina u našoj državi Bosni i Hercegovini te je ovo još jedan korak u osiguravanju bezbjednijih uslova za naše sugrađane. Grad Zavidovići nastavit će sa započetim aktivnostima deminiranja sve do potpunog uklanjanja minsko-eksplozivnih naprava zaostalih iz proteklog rata 1992.-1995. godine.

Povezani postovi
Related

U Maglaju ponovo pronađen veći zasad indijske konoplje

U nastavku planiranih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju zluopotrebe...

Kod H.S. iz Tešnja pronađena puška i municija: U registru ima preko 4000 KM neplaćenih kazni

Kako su to naveli iz MUP-a ZDK dana 29.09.2022.godine,...

Teslić izlazi na autoput?!

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske razmatra tri moguća...

Nešto novo za mlade na području općine Tešanj i u Jelahu

U toku je upis novih članova u plesnu školu...