Vlada FBiH 120 hiljada KM izdvojila za suzbijanje ambrozije

Datum:

Vlada Federacije BiH upoznala se na sjednici u Mostaru s informacijom Federalnog ministarstva okoliša i turizma o potrebi financiranja projekta

Vlada Federacije BiH je zadužila Fond za zaštitu okoliša FBiH da, po hitnom postupku,  projekt “Suzbijanje ambrozije”. koji će realizirati Resursni centar za okoliš (REC BiH), sufinansira sa 120.000 maraka,saopšteno  je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma zaduženo je da dostavi Fondu kompletno razrađen prijedlog projekta “Suzbijanje ambrozije”, kao i da pratiti njegovu realizaciju te da Vladi Federacije BiH dostavi informaciju o realiziranim aktivnostima projekta.

U informaciji je, između ostalog, navedeno da je BiH potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti i Protokola o biološkoj sigurnosti, koji se bave problemom invazivnih vrsta, a kojima se obvezala da će planovima i ciljevima raditi na njihovom suzbijanju.

U saopćenju je navedeno kako Bosna i Hercegovina, kao potencijalna članica Europske unije, treba ispuniti uvjete vezane za razvijanje strategije i nacionalnih programa zaštite od invazivnih vrsta.

Ministarstvo je u informaciji naglasilo i da je prema informacijama s terena evidentno veće širenje ambrozije, što u kombinaciji s klimatskim promjenama i koronavirusom, izaziva zdravstvene probleme koji mogu imati ozbiljne posljedice na zdravlje ljudi.

Stoga je potrebno alarmirati javnost i djelovati na terenu, te zaštititi najranjiviju populaciju stanovništva, djecu i starije osobe koji su najpodložniji ovoj infekcijskoj kombinaciji.

S ciljem zaštite zdravlja ljudi, ambroziju je potrebno uništavati mehanički, odnosno uklanjati i spaljivati cijele biljke s korijenom, a s prethodno poduzetim mjerama sprečavanja opasnosti od otvorenog požara, navodi se u saopštenju, prenosi RTV Slon. 

 

Povezani postovi
Related

Javni prihodi u FBiH u devet mjeseci veći za 15 posto

Porezni obveznici Federacije BiH u devet mjeseci (januar-septembar) ove...

Razrješene dužnosti: Edita Kalajdžić i Enra Mehmedika-Suljić nisu više u Nadzornom odboru KCUS-a

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, između ostalog, glasalo...

Počela sjednica Vlade FBiH: Razmatra se i o prijemu radnika u rudnike mrkog ulja Đurđevik, Zenica i Kakanj

Prema usvojenom dnevnom redu, Vlada bi trebala, između ostalog,...

Plata od hiljadu maraka – mit ili realnost?

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jednoglasno su, bez rasprave,...