Prošle godine u Evropi bilo najtoplije ljeto

/

Naučnici kažu da je prošlo ljeto bilo najtoplije ljeto zabilježeno u Evropi, s temperaturama za jedan stepen Celzija višim od prosjeka u prethodna tri desetljeća.

Izvještaj koji je danas objavila Copernicus Služba za klimatske promjene Evropske unije pokazao je da, iako je proljeće 2021. bilo hladnije od prosjeka, ljetne mjesece obilježili su “teški i dugotrajni toplinski valovi” koji su zabilježili brojne nove temperaturne rekorde, uključujući neviđenih 48,8 C izmjereno na Siciliji prošlog augusta, prenosi AP.

Dugotrajne visoke temperature pridonijele su šumskim požarima poput onih u Sibiru, Grčkoj i Turskoj prošle godine, a stručnjaci kažu da se povećala i vjerovatnost obilnih padavina koje su dovele do smrtonosnih poplava u Belgiji i Njemačkoj prošlog jula.

Temperature površine mora prošle su godine bile više nego ikad od 1992. u istočnom Sredozemnom moru i dijelovima Baltičkog mora, gdje se živa tokom ljetnih mjeseci povećala za više od 5 stepeni iznad prosjeka.

Godišnje brzine vjetra u dijelovima zapadne i srednje Evrope bile su među najnižima od 1979. godine, objavila je Copernicus Služba za klimatske promjene. To je dovelo do smanjenja procijenjenog potencijala za energiju vjetra, jednog od glavnih izvora obnovljive energije na koji se evropske zemlje oslanjaju kako bi smanjile emisije stakleničkih plinova iz proizvodnje električne energije.

Nalazi agencije temelje se na zemaljskim meteorološkim stanicama i satelitskim promatranjima koja datiraju iz 1950. godine.

Globalno, ovaj izvještaj je pokazao da je 2021. rangirana između sedme i pete najtoplije godine ikada.

Povezani postovi

Ni u Njemačkoj nije kao nekada: “Moram raditi tri posla, za slobodni vikend ne znam”

U proteklih dvadesetak godina se broj osoba koje rade...

Vozač iz BiH uhvaćen sa lažnom vozačkom, imao alkohol i više vrsta narkotika u krvi

Pripadnici njemačke saobraćajne policije zaustavili su sinoć tokom rutinske...

Otac i sin, porijeklom iz BiH, osuđeni na doživotne robije zbog ubistva iz osvete

Višegodišnji sukob dvije romske porodice kulminirao je ubistvom 42-godišnjaka,...

Mjera protiv inflacije: Beč plaća stanarinu korisnicima gradskih stanova

Gradske vlasti Beča će u okviru svoje antiinflacijske politike...