Bosanski lonac: Recept za jelo sa stoljetnom tradicijom

/

Bosanski lonac je tradicionalno jelo iz Bosne i Hercegovine koje porijeklo vuče još iz srednjovjekovne Bosne – pretpostavlja se da se spremao kao radničko jelo bosanskih rudara.

Do današnjih dana jelo je pretrpjelo znatne promjene – prvotno se pripremalo u puno skromnijem izdanju, ali je u osnovi to i danas tipičan složenac, kakav poznaju i ostale kuhinje Mediterana.

Sastojci (za 8 – 10 osoba):

500 – 700 g  junećeg, telećeg, ovčjeg ili jarećeg mesa – po želji,
1 mala glavica kupusa – isjeći je na 8 do 10 dijelova,
1/2 kg krompira – isjeckanog na kocke,
1/2 kg tikvica,
300 g graška,
4 glavice luka – isjeći svaku na 4 do 6 dijelova,
4 velike mrkve – 2 isječene na kolutove i 2 izrendane,
4 ploda bamije – isjeckane na kolutove,
3 velike crvene paprike ili babure,
3 paradajza – isječeni na krupne komade,
2 velika peršuna sa sve listovima – isječeni na kolutove,
1 glavica bijelog luka,
2 kašike vegete,
1 kašika soli,
1 kašika slatke mljevene paprike,
1 kašičica bibera

Priprema:

Meso isjeći na komade i malo propržiti sa crvenim lukom da dobije šmek i pusti mast. Zatim dodati na dno posude krompir, samo malo propržiti, pa dodati redom i slagati ostalo izmiješano povrće, i na kraju dodati začine i preliti vodom do vrha tako da budu potopljene sve namirnice.
Poklopiti keramičku posudu ili lonac i staviti u rernu ili još bolje kuhati na tihoj ali pravoj vatri. Na umjerenoj temperaturi krčkati 3 do 5 sati.

Tajna za dobar Bosanski lonac je u nekoliko jednostavnih stvari:
– Keramička posuda za kuhanje ili kazan
– Količina namirnica – što više to bolje
– Krčkanje na tihoj vatri – što duže to bolje
– Masno meso u dovoljnoj količini

U bosanski lonac neko dodaje i sirće, ali to nije originalni bosanski recept, pišu Recepti.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Meteorolozi objavili kakvo bi nas vrijeme moglo očekivati za prvomajske praznike

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu sa...

Bolest bubrega tiho se javlja: Jedan rani simptom može biti upozorenje

Smrtnost povezana s bubrežnom bolesti raste iz godine u...

Dosadila vam je klasična, za Bajram napravite kokos baklavu

Iako su u tradiciji regije najpopularnije baklave s orasima,...

Zeničanin Irdin Dinči snima tri nove pjesme, krije ime kolege sa kojim je uradio duet

Irdin Dinči uskoro ulazi u studio kako bi snimio...