Dom naroda Parlamenta BiH danas hitno zasjeda o izmjenama Izbornog zakona

/

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebao bi da danas na hitnoj sjednici da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku.

Novi način biranja

Zahtjev za razmatranje ovog zakonskog prijedloga uputili su poslanici iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak.

Predlagači ovim zakonskim prijedlogom predlažu da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom (HNK), Srednjobosanskom (SBK), Zapadnohercegovačkom (ZHK), Livanjskom i Posavskom kantonu.

Predložili su i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, pa tako da se od 17 delegata iz reda hrvatskog naroda, njih 16 bira iz skupština kantona na način da se iz HNK biraju četiri, po tri iz SBK i ZHK, te po dva iz Livanjskog, Zeničko-dobojskog i Posavskog kantona.

Delegati hrvatskog naroda iz Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Bosansko-podrinjskog kantona zajedno biraju jednog, navedeno je u prijedlogu.

Predložili su i način izbora delegata iz reda bošnjačkog i srpskog naroda, te ostalih u Dom naroda Parlamenta FBiH.

HDZ-ovi delegati, između ostalog, u izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH predlažu da mandat pripada političkoj stranci, a ako nosilac mandata istupi iz stranke, onda ga dobija idući sa liste te stranke.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 sati.

Za SDA neprihvatljivo

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona čiji je autor HDZBiH, te traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da hitnu sjednicu, koju je sam zakazao, otkaže.

U saopćenju SDA se navodi da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona, koji je predložio Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za razmatranje po hitnom postupku na sjednici Doma naroda koja je sazvana za 26. april, za SDA neprihvatljiv u cjelosti iz više razloga.

Iz SDA navode da prijedlog Kluba delegata hrvatskog naroda u Domu naroda PS BiH ignoriše činjenicu da, unatoč dugotrajnim i obuhvatnim naporima domaćih i stranih aktera, nije postignut politički dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva i Ustava BiH.

“Radi se o jednostranom, pritivustavnom spisku želja HDZ-a, s namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je „jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona”,  navodi se u saopćenju.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...