Izmjene izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH proglašene štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka

/

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je izjavu kojom je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložio Klub hrvatskog naroda, odnosno izaslanici HDZ-a proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Asim Sarajlić, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH, rekao je da je za svih pet članova Kluba Bošnjaka neprihvatljiv sadržaj izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On je naveo da je bilo nužno da se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona prvo očituje Interresorna radna grupa.

“Neprihvatljivo je i štetno po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda činjenica da se član Predsjedništva BiH prema prijedlogu iz bošnjačkog naroda bira, odnosno da je izabran, ako je osvojio najviše glasova sa teritorije cijele FBiH, a da je za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda ekstremno to dovoljno da je osvojio većinu glasova u tri, odnosno dva određena kantona u FBiH. To je suprotno temeljnim principima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Time se šteti interesima bošnjačkog naroda, ali i drugih”, rekao je Sarajlić.

Naveo je i kako je na uštrb Bošnjaka propisan i način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te da bi oni u pojedinim kantonima bili onemogućeni da budu izabrani.

S obzirom na nastalu situaciju prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bit će upućen na Ustavni sud BiH na odlučivanje.

Povezani postovi

BiH druga po nezaposlenosti u Evropi, brojke ipak u konstantnom padu

Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini je 13,1 posto...

Bosna i Hercegovina izabrana za domaćina Evropskog prvenstva za juniorke

Bosna i Hercegovina je još jednom dobila priliku da...

BiH nedostaje 600 graničnih policajaca

Najizraženiji problem u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine je...

Šverc duhana za manje od dvije godine iz budžeta odnio 33 miliona KM

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od 2021....