Izmjene izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH proglašene štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka

Datum:

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je izjavu kojom je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložio Klub hrvatskog naroda, odnosno izaslanici HDZ-a proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Asim Sarajlić, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH, rekao je da je za svih pet članova Kluba Bošnjaka neprihvatljiv sadržaj izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On je naveo da je bilo nužno da se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona prvo očituje Interresorna radna grupa.

“Neprihvatljivo je i štetno po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda činjenica da se član Predsjedništva BiH prema prijedlogu iz bošnjačkog naroda bira, odnosno da je izabran, ako je osvojio najviše glasova sa teritorije cijele FBiH, a da je za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda ekstremno to dovoljno da je osvojio većinu glasova u tri, odnosno dva određena kantona u FBiH. To je suprotno temeljnim principima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Time se šteti interesima bošnjačkog naroda, ali i drugih”, rekao je Sarajlić.

Naveo je i kako je na uštrb Bošnjaka propisan i način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te da bi oni u pojedinim kantonima bili onemogućeni da budu izabrani.

S obzirom na nastalu situaciju prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bit će upućen na Ustavni sud BiH na odlučivanje.

Povezani postovi
Related

Tvrde da ih Federalna vlada ignorira: Od Fadilove sadake penzioneri ne mogu kupiti ni pola metra drva

Dok zima uveliko kuca na vrata, a većina građana...

U BiH sutra počinje predizborna šutnja

U BiH sutra počinje predizborna šutnja pred opće izbore koji...

Historijski izbori

U nedjelju se održavaju izbori. Kako god da završe,...

Opći izbori: 5.903 biračka mjesta, pravo glasa ima više od 3,3 miliona birača

Na ukupno 5.903 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini...