Izmjene izbornog zakona BiH koje je predložio HDZ BiH proglašene štetnim po vitalne nacionalne interese Bošnjaka

/

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podnio je izjavu kojom je izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je predložio Klub hrvatskog naroda, odnosno izaslanici HDZ-a proglasio štetnim po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda, javlja Anadolu Agency (AA).

Asim Sarajlić, predsjednik Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH, rekao je da je za svih pet članova Kluba Bošnjaka neprihvatljiv sadržaj izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

On je naveo da je bilo nužno da se o izmjenama i dopunama Izbornog zakona prvo očituje Interresorna radna grupa.

“Neprihvatljivo je i štetno po vitalne nacionalne interese bošnjačkog naroda činjenica da se član Predsjedništva BiH prema prijedlogu iz bošnjačkog naroda bira, odnosno da je izabran, ako je osvojio najviše glasova sa teritorije cijele FBiH, a da je za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda ekstremno to dovoljno da je osvojio većinu glasova u tri, odnosno dva određena kantona u FBiH. To je suprotno temeljnim principima Evropske konvencije o ljudskim pravima. Time se šteti interesima bošnjačkog naroda, ali i drugih”, rekao je Sarajlić.

Naveo je i kako je na uštrb Bošnjaka propisan i način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH te da bi oni u pojedinim kantonima bili onemogućeni da budu izabrani.

S obzirom na nastalu situaciju prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine bit će upućen na Ustavni sud BiH na odlučivanje.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...