Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič sutra u posjeti BiH

Datum:

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 28. aprila 2022. godine.

Komesar Lenarčič će se tokom posjete sastati s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milanom Novitovićem, šefom Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Bogdanom Bratićem i drugim dužnosnicima BiH.

Također, komesar Lenarčič će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na potrese, koju provode službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije. Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće na Zapadnom Balkanu kroz povećanu interoperabilnost i regionalnu saradnju, cilj ove vježbe je prikazati nivo spremnosti službi zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava BiH u području zaštite i spašavanja kroz expertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...