Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič sutra u posjeti BiH

/

Komesar Evropske unije za upravljanje krizama Janez Lenarčič posjetit će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 28. aprila 2022. godine.

Komesar Lenarčič će se tokom posjete sastati s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem, v. d. direktora Republičke uprave civilne zaštite RS Milanom Novitovićem, šefom Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko Distrikta BiH Bogdanom Bratićem i drugim dužnosnicima BiH.

Također, komesar Lenarčič će prisustvovati terenskoj vježbi “ResponSEE” za efikasniji odgovor na potrese, koju provode službe zaštite i spašavanja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Rumunije, Austrije, Nizozemske i Slovenije. Uz jačanje spremnosti i odgovora na prirodne i druge nesreće na Zapadnom Balkanu kroz povećanu interoperabilnost i regionalnu saradnju, cilj ove vježbe je prikazati nivo spremnosti službi zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Evropska unija podržava BiH u području zaštite i spašavanja kroz expertizu i nabavku opreme potrebne za primjenu standarda EU kako bi BiH dobila punopravno članstvo u Mehanizmu civilne zaštite EU.

Povezani postovi

Vokabular koalicionih partnera na nivou kafanskog: Ko je narkoman, ko alkoholičar, a ko potrčko?

Predsjednik RS Milorad Dodik (SNSD) već godinama važi za...

Salku Zildžića danas puštaju iz pritvora u Užicu, kaznu će izdržavati u Tuzli

Viši javni sud u Užicu prihvatio je sporazum o...

Spoljnotrgovinski deficit BiH veći od sedam milijardi KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH koji su objavljeni...

Alarmantni i poražavajući podaci: Broj korisnika javnih kuhinja neprestano raste

Oko 19.000 građana Bosne i Hercegovine hrani se u...