Sudovi u BiH riješili više od 60.000 najstarijih predmeta

Datum:

Sudovi u Bosni i Hercegovini su tokom prvog kvartala 2022. godine riješili više od 60.000 najstarijih predmeta, pokazali su najnoviji podaci godišnje analize i praćenja procesa rješavanja najstarijih predmeta, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine (VSTS BiH) saopšteno je da je u poređenju s istim periodom 2021. godine, broj riješenih predmeta iz planova uvećan za 2.488 predmeta, odnosno četiri posto.

“Za 2022. godinu, planom je predviđeno rješavanje 169.090 najstarijih predmeta, od čega je riješeno 37 posto. Preciznije, od 1. januara do 31. marta 2022. godine, sudovi u BiH su riješili ukupno 62.747 predmeta što je doprinijelo kontinuiranom smanjenju broja neriješenih starih predmeta, odnosno povećanju efikasnosti sudova u BiH, a samim tim i pravosuđa u cjelini”, navodi se u saopštenju.

U sudovima u Federaciji BiH ukupno je riješeno 43.781 predmet, u Republici Srpskoj 17.568, u Brčko Distriktu BiH 929 predmeta, dok je Sud BiH riješio 469 najstarijih predmeta.

“Od 2010. godine riješena su 1.480.032 najstarija predmeta što je u velikoj mjeri utjecalo na smanjenje ukupnog broja neriješenih predmeta u sudovima”, navode iz VSTS-a.

Dodaju da je ovaj broj rezultat dugogodišnje prakse primjene planova rješavanja najstarijih predmeta u sudovima koju je VSTS BiH uveo 2011. godine s ciljem smanjenja starosne strukture i velikog broja starih neriješenih predmeta.

 

Povezani postovi
Related

Danas sunčano uz malu do umjerenu oblačnost

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano uz...

Upozorenje škole iz Živinica: Žena prevarom pokušava oteti djecu, objavljen i snimak s nadzorne kamere

Druga osnovna škola Živinice na svojoj Facebook stranici upozorila...

UIO BiH: Prihodi od indirektnih poreza veći za milijardu i 194 miliona KM

Prihodi od indirektnih poreza u periodu januar-septembar 2022. godine...

Tužilaštvo BiH traži pritvor za osumnjičene za izborne prevare, ovo su njihova imena

Nakon što su predati u nadležnost Tužilaštva BiH, postupajuća tužiteljica...