U Tešnju se tradicionalno obilježava mubarek noć Lejletul-kadr

Datum:

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletul-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vrjedniju od hiljadu mjeseci.

Ono što vjerovatno Tešanj izdvaja od ostalih mjesta kada je riječ o obilježavanju ove mubarek noći jeste i tradicionalna šetnja vjernika nakon iftara do vremena teravih namaza, a veliki je broj onih koji šetnju nastave i nakon obavljenog namaza.

Niko sa sigurnošću ne može reći koliko duga traje ova tradicija u Tešnju, ali zato ćete uvijek na ulicama sresti ljude koji dolaze iz susjednih gradova.

O samom značaju mubarek noći Lejletul-kadr razgovarali smo sa glavnim imamom MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašićem koji je za ZOS radio kazao slijedeće:

“Božiji poslanik Muhammed a.s. je mjesec ramazan definisao kao mjesec rahmeta, mjesec magfireta i mjesec oslobađanja od džehenemske vatre. I upravo u ovoj posljednjoj trećini, mi iščekujemo, istražujemo Lejletul-kadr noć koja je vrjednija od hiljadu mjeseci u kojoj nema te noći. Zato je prilika upravo svakom od nas da ovo vrijeme iskoristi na način vrednovanja od strane Allaha dž.š. u smislu da je to jedan praktično ljudski život na ovom svijetu ako se uzme u obzir hiljadu mjeseci.”

Večerašnju noć vjernici će provesti upućujući iskrene dove, želje, nade te tražeći oprost od Uzvišenog Gospodara jer, prema riječima hadisa, “onima koji provedu noć Kadr u ibadetu, biti će oprošteni prethodni grijesi”.

”Mjesec ramazan je mjesec ibadeta. Praktično cijele aktivnosti treba u tom kontekstu posmatrati. Počev od sehura gdje je berićet, pa posta za kojeg Allah dž.š. daje posebnu nagradu, iftar kao radost postača i radost susreta sa Gospodarom. Tako isto i teravih namaz, mukabele, sve nam to govori o vrijednostima mjeseca ramazana koji se nadvio nad nama i gdje smo imali priliku da kušamo te plodove koje nosi mjesec ramazan. Naravno, u ovoj mubarek noći je potrebno kako je to i Božji poslanik Muhammed a.s. praktikovao da budimo svoje ukućane, da što veći dio noći provedu u ibadetu, da obavimo koji rekat što bi rekli i nafile, jer nafila u mjesecu ramazanu znamo ima vrijednost farza. Ali i da ne zaboravimo, da upravo u ovim danima mjeseca ramazana imamo pitanje dove kao oružja mumina i sadake koja mijenja sudbinski tok. Zato je Božji poslanik Muhammed a.s. preporučio da se čini dova u smislu istighfara jer Allah dž.š. je taj koji prašta. Svima nam treba dova, pogotovo dova za našu državu BiH.” – zaključje Fuad ef.Omerbašić.

U povodu nastupanja noći Lejletul-kadr, džamije će istu obilježiti na prikladan način.

Autor: Rifa Vilašević

Povezani postovi
Related

Ascom: Sigurnost na internetu sve više u fokusu kompanija

Tešanjska firma Ascom podrška je modernom poslovanju već 17...

Potvrđena optužnica protiv M. R. iz Tešnja zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, dana 26.09.2022.godine, podiglo je optužnicu...

U Tešnju na izbore je izašlo 48,53% birača

Prema informacijama Općinske izborne komisije, na području općine Tešanj...

Stambeno zbrinuto 12 povratničkih porodica na području Teslića

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i...