27. godišnjica od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

Datum:

Povodom 27. godišnjice od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj, uputili su saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

„Kad topovi zagrme onda muze zašute!“. Tom logikom se , vjerovatno, rukovodio i drug Nijaz Duraković, tadašnji predsjednik SK BiH – SDP BiH, kada je na početku ratnih dešavanja 1992. godine, dao instrukciju članovima i rukovodstvu partijskih organizacija da privremeno apstiniraju od političkog djelovanja, odnosno zamrznu rad partijskih organizacija, te da se u svom punom kapacitetu stave na raspolaganje Armiji BiH, a s ciljem odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine od agresorskih nasrtaja.

Prema ovim instrukcijama postupio je i SDP BiH Tešanj, te u periodu 1992 – 1995. godine zamrzava svoj rad.

Kada se već nazirao završetak ratnih dešavanja, rukovodstvo SDP BiH procijenilo je da su stekli  uslovi za oživljavanje rada partije, te tako posebnim Rješenjem imenuje i povjerenike po Općinskim organizacijama.  Povjerenike se obavezuje da pripreme, sazovu i održe Obnoviteljske skupštine općinskih organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, na kojima trebaju izabrati i buduća rukovodstva OO SDP BiH.

Smail Galijašević, kao Povjerenik za OO SDP BiH, formira Inicijativni odbor, koji će na jednom od svojih sastanaka (prisutni su bili : Smail Galijašević, Salih Brkić, Jasmin Smailbegović – Sisi i dr. Mulabećirović) donijeti Odluku o sazivanju Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj, za subotu, 29. aprila, 1995. godine.

Skupštini je prisustvovao respektabilan broj delegata – članova iz svih lokalnih zajednica područja općine Tešanj. Za predsjednika u nastupajućem mandatu voljom većine izabran je drug Salih Brkić. Izabran je Općinski odbor i drugi organi, radne grupe za dalje organizacione poslove. Usvojeni su osnivački dokumenti, Statut, Odluka, Program i ostali Statutom propisani dokumenti.

I evo danas, kada evociramo uspomene na taj znameniti dan za našu Općinsku organizaciju, i nakon trnovitog, ponekad i mučnog puta, s posebnim pijetetom se prisjećamo preminulih drugarica i drugova koji su, skupa s nama, SDP-u odanim članovima, istrajavali u toj borbi i na tom putu ka prosperitetnijoj ,sigurnijoj i slobodnijoj državi Bosni i Hercegovini, a za kakvu se SDP BiH oduvijek iskreno i zalagao. Neka im je vječna slava i hvala !

Uz drugarski pozdrav, ostajemo doslijedni i s karakterom!

Komisija za informisanje

OO SDP BiH Tešanj

Povezani postovi
Related

‘NENORMALNI INTERVJU’ počinje! Pogledajte u kakvim ljudima je spas: Emir DIZDAREVIĆ!

Novinar, Hajrudin Redžović uradio je intervju s Emirom Dizdarevićem,...

Gradonačelnika posjetili predstavnici Udruženja HERC – „Park prijateljstva Bajvati“

Predstavnici Udruženja građana HERC -„Park prijateljstva Bajvati“ protekle sedmice...

Kandidat za skupštinu ZDK je jedan od najaktivnijih vijećnika OV Tešanj

Kandidat za skupštinu ZDK ispred stranke za Bosnu i...

Bećirović u Tešnju: Radnicima trebaju primanja od kojih mogu živjeti, a privrednicima sistemska podrška

Dr. Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva...