27. godišnjica od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj

Date:

Povodom 27. godišnjice od Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj, uputili su saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

„Kad topovi zagrme onda muze zašute!“. Tom logikom se , vjerovatno, rukovodio i drug Nijaz Duraković, tadašnji predsjednik SK BiH – SDP BiH, kada je na početku ratnih dešavanja 1992. godine, dao instrukciju članovima i rukovodstvu partijskih organizacija da privremeno apstiniraju od političkog djelovanja, odnosno zamrznu rad partijskih organizacija, te da se u svom punom kapacitetu stave na raspolaganje Armiji BiH, a s ciljem odbrane jedine nam domovine Bosne i Hercegovine od agresorskih nasrtaja.

Prema ovim instrukcijama postupio je i SDP BiH Tešanj, te u periodu 1992 – 1995. godine zamrzava svoj rad.

Kada se već nazirao završetak ratnih dešavanja, rukovodstvo SDP BiH procijenilo je da su stekli  uslovi za oživljavanje rada partije, te tako posebnim Rješenjem imenuje i povjerenike po Općinskim organizacijama.  Povjerenike se obavezuje da pripreme, sazovu i održe Obnoviteljske skupštine općinskih organizacija Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, na kojima trebaju izabrati i buduća rukovodstva OO SDP BiH.

Smail Galijašević, kao Povjerenik za OO SDP BiH, formira Inicijativni odbor, koji će na jednom od svojih sastanaka (prisutni su bili : Smail Galijašević, Salih Brkić, Jasmin Smailbegović – Sisi i dr. Mulabećirović) donijeti Odluku o sazivanju Obnoviteljske skupštine OO SDP BiH Tešanj, za subotu, 29. aprila, 1995. godine.

Skupštini je prisustvovao respektabilan broj delegata – članova iz svih lokalnih zajednica područja općine Tešanj. Za predsjednika u nastupajućem mandatu voljom većine izabran je drug Salih Brkić. Izabran je Općinski odbor i drugi organi, radne grupe za dalje organizacione poslove. Usvojeni su osnivački dokumenti, Statut, Odluka, Program i ostali Statutom propisani dokumenti.

I evo danas, kada evociramo uspomene na taj znameniti dan za našu Općinsku organizaciju, i nakon trnovitog, ponekad i mučnog puta, s posebnim pijetetom se prisjećamo preminulih drugarica i drugova koji su, skupa s nama, SDP-u odanim članovima, istrajavali u toj borbi i na tom putu ka prosperitetnijoj ,sigurnijoj i slobodnijoj državi Bosni i Hercegovini, a za kakvu se SDP BiH oduvijek iskreno i zalagao. Neka im je vječna slava i hvala !

Uz drugarski pozdrav, ostajemo doslijedni i s karakterom!

Komisija za informisanje

OO SDP BiH Tešanj

Povezani postovi
Related

Mješovita srednja škola Tešanj ispratila još jednu generaciju maturanata

Večeras je svećenim defileom Mješovita srednja škola Tešanj ispratila...

Nedim Dolamić kroz školu fudbala pruža jednaku šansu za svako dijete

Ljeto je! Uskoro se bliži školski raspust, a mnogi...

Lj.Z. pokušao opljačkati poslovni objekat u Jelahu

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK, dana 25.05.2022. godine...

Direktor dobojske bolnice priznao krivicu: Gajić pristao na 10 mjeseci zatvora

Direktor Javne zdravstvene ustanove bolnica "Sveti Apostol Luka" u...