Odluka o uvođenju eura u Hrvatsku bit će donesena u junu

/

Konačna odluka o uvođenju eura bit će donesena u junu, piše Jutarnji list, ističući da je inflacija u Hrvatskoj veća je nego što dopušta Vijeće EU-a, ali u obzir će uzeti energetsku krizu.

Kad se govori o ulasku Hrvatske u eurozonu u planiranom ruku, vlada konsenzus da je to “vrlo vjerojatno”.

Pozitivne ocjene

Konačna odluka bit će poznata u junu kad će Evropska komisija i Evropska središnja banka objaviti izvješće s ocjenom ispunjavaju li i članice koje još nisu uvele euro, pa tako i Hrvatska, kriterije konvergencije.

Neslužbene informacije o tome trebale bi biti poznate već potkraj svibnja. U Hrvatskoj narodnoj banci kažu da očekuju “pozitivne ocjene”, uzimajući u obzir kretanja u Hrvatskoj i Evropskoj uniji te odgovarajuće referentne vrijednosti za kriterije stabilnosti cijena, održivosti i stabilnosti javnih financija, stabilnosti tečaja i konvergencije dugoročnih kamatnih stopa.

Kao najproblematičniji kriterij dosad se izdvajala inflacija, koja će se mjeriti od aprila prošle do aprila ove godine.

Najniža inflacija

Prema nominalnim kriterijima, ne bi smjela nadmašiti prosjek u tri zemlje s najnižom stopom inflacije tokom 12 mjeseci, uvećanu za 1,5 postotni bod.

Prema izračunu Marine Tkalec, više znanstvene suradnice na Ekonomskom institutu, u razdoblju od marta do marta najnižu inflaciju imale su Grčka, Portugal i Malta, a prosjeku je iznosila 2,1 posto. Kada se uveća za 1,5 poena, znači da bi u Hrvatskoj mogla najviše iznositi 3,6 posto.

Međutim, u tom razdoblju inflacija u Hrvatskoj iznosila je 4,1 posto. Kako se sličan rezultat može očekivati i za razdoblje travanj – travanj, proizlazi da Hrvatska doista ne ispunjava referentni kriterij za inflaciju. Ipak, Tkalec vjeruje da će konačna ocjena biti prolazna, piše Jutarnji list.

Povezani postovi

Crna Gora ograničila cijene više od 500 proizvoda

Vlada Crne Gore donijela je danas odluku o ograničavanju...

Zbog pijane vožnje suprotnom stranom autoceste vozaču iz BiH 15 dana zatvora

Vozač iz BiH (57) koji je pod utjecajem alkohola...

Nepalci pretekli radnike iz BiH u Hrvatskoj, a Indijci nadmašili Srbijance

Zbog velike potrebe poslodavaca i nedostatka radne snage na...

EU smanjuje ambalažni otpad: Nema više hotelskih šampona, jednokratnih tanjira, kesa

Evropska unija postigla je privremeni sporazum o novom zakonu...