Zavidovići – Investiraj u BiH: Sada je pravo vrijeme!

/

Kriza je ujedno i prilika! Razgovaramo sa brojnim, kredibilnim sagovornicima i sagovornicama na temu aktuelnih potencijala investiranja, posebice u Bosni i Hercegovini. Iskoristite priliku za dodjelu bespovratnih sredstava, sada je pravo vrijeme!

Zašto je sada pravo vrijeme za investicije?

Kriza u post-covid periodu, geo-politički izazovi, inflacija – da, sada je pravo vrijeme za investicije!

Jedna od glavnih značajki inflacije jeste opće povećanje cijene usluga, dobara, energenata, odnosno smanjenje vrijednosti novca. Prema mišljenju vodećih ekonomskih eksperata, jedan od najboljih odgovora na inflaciju jeste upravo investicija, uz diverzifikaciju rizika ili kako bi to Voren Bafet pragmatično zaključio: “Ne stavljajte sva jaja u jednu korpu”.

S druge strane, otežan lanac snabdijevanja usljed epidemiološke krize i političke nestabilnosti, doveo je do povećane potražnje za dobavljačima koji se nalaze bliže granicama EU.

Prilika za Bosnu i Hercegovinu?

Bosna i Hercegovina, zahvaljujući svom položaju, potencijalima, nižim troškovima poslovanja, jeste jako dobar izbor za investicije. Na temu opravdanosti investicije u Bosni i Hercegovini, razgovarali smo sa Admirom Čavalićem, ekonomskim analitičarom, predavačem i istraživačem, koji je izjavio sljedeće:

“Kriza je u isto vrijeme šansa, i to nije obična floskula ekonomista, već tržišna realnost. Sada je pravo vrijeme da se investira u Bosnu i Hercegovinu – promjena u globalnim lancima snadbijevanja i rast troškova brodskog transporta naglašava vanjskotrgovinsku ulogu zemalja koje su na granici EU. Bosna i Hercegovina upravo spada u red tih zemalja. Pored toga, domaća radna snaga, niska stopa poreza na dobit, ali i niz drugih pogodnosti, garantuju održivost poslovanja.”

 Investiraj u BiH

Uočavajući ogroman potencijal stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Startup studio u saradnji sa 18 općina, opština i gradova, a uz podršku Vlade Švicarske, provodi program za dijasporu “Investiraj u BiH”, koji podrazumijeva sljedeće:

  • Dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu od 1,2 miliona KM za novoosnovane ili postojeće kompanije (postoje do 12 mjeseci) u čijoj je vlasničkoj strukturi i osoba iz dijaspore
  • Podršku lokalnih zajednica (tehničku, logističku i komunikacijsku ka investitorima i investitoricama iz dijaspore i svima zainteresiranim za projekat “Investiraj u BiH”, olakšanu i ubrzanu administraciju…)
  • Podršku Startup studija i Fondacije Mozaik (koordinacija između investitora ili investitorica i općina, opština i gradova, prepoznavanje potencijala za investicije, usmjeravanje i podrška svima uključenima u projekat…)
  • Dostupnost platforme za povezivanje dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom lonac.expo
  • Na raspolaganju najveća online zajednica za poduzetništvo i filantropiju u regionu lonac.pro (sa preko 77.000 registrovanih članica i članova, brojnim stručnjacima i stručnjakinjama iz raznih oblasti, preko 180 partnera…)

Jedna od partnerskih općina u kojima se realizira ovaj projekat jeste općina ZavidovićiIzdvajamo samo neke od pogodnosti koje općinske institucije omogućavaju ulagačima i ulagačicama, što ovu općinu čini potentnom lokacijom za investicije:

  • Povlastice za strane ulagače i ulagačice:
    • Oslobođeni su obaveze plaćanja carinskih dadžbina na uvoz opreme, jer oprema ima status investicijskog kapitala (oprema ne smije biti starija od 10 godina i mora biti u skladu sa tehničkim standardima)
    • Oslobođeni su plaćanja poreza na dobit u trajanju od 5 godina
  • Industrijsko nasljeđe:
    • Razvijena industrijska tradicija u oblasti drvne, metalne i tekstilne industrije, visoko kvalificirana, obučena i cjenovno konkurentna radna snaga
  • Poslovne zone:
    • Idealna lokacija za greenfield investicije
  • Usmjerenost institucija ka privlačenju i lakšoj realizaciji investicija:
    • Izdavanje odobrenja i saglasnosti u najkraćem mogućem roku
    • Na raspolaganju stručni saradnik ili saradnica za pravna pitanja i pripremu investicija

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava je aktivan u 18 općina, opština i gradova u BiH i to:

BihaćBosanska KrupaCazinDobojGračanicaGradačacJajce, KljučLopareLjubinjeModričaNovi GradRavnoTešanjUsoraVelika Kladuša, Zavidovići i Živinice.

U zavisnosti u kojoj od navedenih lokalnih zajednica se vrši aplikacija, može se aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 20.000 KM do 60.000 KM.

Više detalja o ovom pozivu, kao i sistemu prijave aplikacije za bespovratna sredstva, pronađite na linku: Dostupan fond od 1,2 miliona KM bespovratnih sredstava za ulaganja iz dijaspore

Fond za podršku ulaganjima iz dijaspore finansiraju Vlada Švicarske i 18 opština, općina i gradova, a realizuje se u saradnji sa Startup studio.

Pregled partnerskih općina, opština i gradova koji su uključeni u ovaj poziv možeš naći na linku.

Ukoliko si zainteresiran ili zainteresirana za ovaj poziv, molimo da popuniš Obrazac za iskazivanje interesa, za što je potrebno 10 minuta. Nakon što isti popuniš, kontaktirat ćemo te u roku od 10 dana sa daljnim uputama.

Obrazac za izražavanje interesa

Povezani postovi

Javni poziv: Podsticaji samozapošljavanja za pripadnike branilačke populacije ZDK za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja samozapošljavanja pripadnika branilačke populacije...

Javni poziv: Podsticaji zapošljavanja pripadnika branilačke populacije ZDK u pravnim licima za 2024. godinu

Javni poziv za dodjelu podsticaja zapošljavanja pripadnika branilačke populacije Zeničko-dobojskog...

Doboj Jug: Obavještenje o dodjeli novčanih sredstava: za pomoć u stambenom zbrinjavanju branilaca i njihovih porodica

Obavještavaju se branioci i članovi njihovih porodica koji imaju...

JU OŠ „Rešad Kadić“ Tešanj raspisuje ponovni javni konkurs za upis polaznika

Na osnovu člana 24. Zakona o obrazovanju odraslih („Službene...