NiP: Vlada FBiH se bavi Ginexom koji odlično posluje, zadužili smo lisice da čuvaju kokošinjac

/

Povodom dešavanja u goraždanskom preduzeću namjenske industrije Unis Ginex i najave smjene uprave, oglasili su se i iz Naroda i pravde navodeći da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine treba riješiti ovaj problem.

Nadzorni odbor Ginexa je nakon zasjedanja sinoć kazao da se odgađa postupanje prema Odluci Vlade FBIH o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova uprave Društva. Razlog tome je bunt radnika preduzeća koji nisu dozvolili da bude smijenjena direktorica Munevera Fočo.

Iz Narode i pravde navode da je ovaj problem na Vladi FBiH da riješi, odnosno na resornom ministru Nerminu Džindiću koji, kako kažu “mora pod hitno zaustaviti sve dalje korake koji bi vodili ka degradaciji goraždanskog preduzeća”.

Oni ističu da je upravo Vlada FBiH ta koja je poduzela korake za smjenu uprave “iako poslovni rezultati ove kompanije nesumnjivo pokazuju da se radi o dobroj upravi”.

“Svi ključni parametri pokazuju da Unix Ginex posluje izuzetno dobro, a protekla godina je sigurno najbolja u sedamdesetogodišnjoj historiji postojanja ove kompanije. Unis Ginex zapošljava više od 700 radnika, prošle godine je povećao promet za 53,1 posto, imao je milionsku dobit, ima sigurno i stabilno tržište za naredni period. Potpuno je jasno da je to zdrava kompanija koja je vitalna za cjelokupan Bosansko-podrinjski kanton i Grad Goražde. Direktno i indirektno od Unis Ginexa živi skoro polovina stanovnika ovog kantona”, poručuju iz Naroda i Pravde.

U saopćenju se dodaje da je zbog ranijeg iskustva jasno da postoji sumnja u krajnje namjere mjera koje poduzimaju premijer Fadil Novalić i resorni ministar Nermin Džindić.

“Novalić i Džindić se bave Unis Ginexom koja je nesumnjivo uspješna kompanija, ali istovremeno odbijaju da poduzmu bilo šta konkretno sa ciljem spašavanja bugojanskog Binasa ili sarajevskog Zraka. Također, podsjećamo javnost da Novalić i Džindić imaju direktne poslovne interese u oblasti namjenske industrije što je klasični sukob interesa. Svojim činjenjem ili nečinjenjem, ovaj dvojac je na rub propasti doveo Binas, Zrak, Tehnički remontni zavod u Hadžićima. To nimalo nije iznenađujuće jer imamo situaciju, plastično kazano, da smo lisice zadužili da čuvaju kokošinjac. Ako Novalić i Džindić politički prežive ovu godinu, Unis Ginex i druge uspješne kompanije sigurno neće”, dodaju iz Naroda i Pravde. U saopćenju za javnost iz Naroda i Pravde podsjećaju da političku odgovornost za ovakav nasrtaj na Unis Ginex snosi SDA koja, osim premijera, kontrolira i Nadzorni odbor Unis Ginexa koji je danas i donio odluku o smjeni cjelokupnog rukovodstva.

“Ovdje se doslovno radi o opstanku ne samo kompanije, već jednog cijelog grada, bez Unis Ginexa itanje je šta će biti i sa Goraždom. Zato se ne libimo javno prozvati premijera Novalića, ministra Džindića, ali i članove Nadzornog odbora Unis Ginexa. Jedan od njih je i Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA, što jasno ukazuje ko stoji iza nasrtaja na Ginex. Tražimo od Vade Federacije BiH da svoje buduće poteze jasno obrazloži radnicima, sindikatu, Goraždacima i cjelokupnoj javnosti. Tražimo da se posvete firmama koje ih mjesecima mole da im pomognu i da obustave sve dalje korake koji bi mogli voditi ka urušavanju Unix Ginexa”, navodi se u saopćenju Naroda i pravde, piše klix.

Povezani postovi

Dodik: Bećirović manifestuje podaničku svijest, ovakvu BiH uskoro ni Bošnjaci neće željeti

Nakon što je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozvao...

Arnel Isak predložen za novog potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Pokret demokratske akcije (PDA) predložio je Arnela Isaka za...

Godinu dana rada i djelovanja Naše stranke u Tešnju

Danas 21. maja 2023. godine se navršava  godina dana...

Kome sve političke partije u BiH duguju nakon Općih izbora, predvodi SDA sa 1,4 miliona KM duga

Nakon svake izborne kampanje u BiH političke stranke često...