Njemačka tuži Italiju zbog zahtjeva da im plate ratnu odštetu

Datum:

Njemačka je jučer pokrenula tužbu protiv Italije pred Međunarodnim sudom pravde na osnovu toga što Rim nastavlja tražiti kompenzaciju štete nastale tokom Drugog svjetskog rata, čime “ne poštuje svoj jurisdikcijski imunitet”, saopćenje je suda.

Najviši sud UN-a presudio je 2012. godine da Italija nije ispunila svoje obaveze dozvoljavajući žrtvama nacističkih zločina da podnesu zahtjeve za kompenzaciju protiv Njemačke.

Međutim, uprkos presudi, italijanski sudovi su od 2012. godine primili značajan broj novih tužbi na taj način “kršeći imunitet suverene države Njemačke”, navodi se u tužbi.

Njemačka se posebno osvrnula na presudu italijanskog Ustavnog suda iz 2014. godine kojom je dozvoljeno da se “pojedinačne tužbe žrtava ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti podnose protiv suverenih država”.

Ta je presuda “usvojena uz svjesno kršenje međunarodnog prava i obaveza Italije da se povinuje presudi glavnog sudskog organa Ujedinjenih naroda”, navodi su tužbe Njemačke.

Prema podacima Međunarodnog suda pravde, protiv Njemačke pokrenuto je najmanje 25 novih slučajeva u kojima se traže kompenzacije za zločine počinjene tokom Drugog svjetskog rata pred italijanskim sudovima.

Njemačka, koja se godinama suočava sa sve većim brojem sporova pred italijanskim sudovima, a koje vode porodice žrtava nacističkih zločina, podnijela je prvu ovakvu tužbu Međunarodnom sudu pravde u decembru 2008. godine.

Berlin tvrdi da je pitanje kompenzacije riješeno u okviru međunarodnih poslijeratnih sporazuma.

Međunarodni sud pravde sa sjedištem u Hagu, osnovan je 1946. godine a bavi se i rješavanjem sporova između država. Njegove presude su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali sud nema mogućnost izvršenja, prenosi Klix. 

Povezani postovi
Related

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...