Reis Kavazović: Nemojte vrijeme provoditi u mahalanju po društvenim mrežama

/

Centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hutbu kazivao reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Na prvi dan Ramazanskog bajrama naša su srca puna istinske radosti, a duše naše su ushićene. Upravo smo za sobom ostavili ramazan, najbolji mjesec u godini, čije je vrijeme vrijednije od vremena u drugim mjesecima, a u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. Sve što smo učinili u tom mjesecu zadobilo je veću vrijednost od uobičajene. Danas se nadamo da će sve naše napore i sva naša činjenja u tom blagoslovljenom mjesecu Alah nagraditi obilnom nagradom” – rekao je reisu-l-ulema.

Naglasio je da je Bajram praznik pun radosti, te vjernicima poručio da tu radost podijele sa svojom porodicom, prijateljima i komšijama.

“Mi smo narod koji je prošao teško historijsko iskustvo, ali mi smo i snažan narod koji se odlučio boriti i graditi bolju budućnost. No, da bismo mogli biti uspješni, u svome hodu moramo otkloniti slabosti. Uslijed teškog historijskog iskustva koje nosimo na svojim plećima, došlo je do određene deformacije u našem kolektivnom duhu. Naša energija nije usmjerena u jednom pravcu. U takvom stanju nismo dovoljno efikasni u suočvanju sa izazovima i stoga je prioritetan zadatak u narednom periodu rad na postizanju unutrašnjeg jedinstva našeg naroda”,  naveo je Kavazović.

Posebno je upozorio na, kako je rekao, rak-ranu našeg društva.

“U kriminalu i naši ljudi, čini se, učestvuju jednako kao i drugi, snažno su zastupljeni i u korupciji, mitu, kamati, kocki, razvratu, zakidanju radnika… Svaki vjernik od toga mora osjećati zebnju u srcu, jer posljedice takvih zlodjela zahvataju sve, ne samo one koji ih čine” , naveo je reisu-l-ulema.

Pozvao je sve da se uključe i učestvuju u razvoju svoje zajednice, kulture i u izgradnji svoje zemlje.

“Neka svako najprije poradi na svom oporavku, a potom neka djeluje na druge. Nemojte vrijeme provoditi u beznačajnim i beskorisnim raspravama, mahalanju po društvenim mrežama, naročito ne u onim zabranjenim, haram stvarima” – naglasio je Kavazović, prenosi N1.

 

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...