Nakon odluke UO Zavoda PIO/MIO: Penzionerima od danas veća primanja

/

Isplata penzija za april, koje su odlukom Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO/MIO o redovnom usklađivanju uvećane za 7,3 posto, počet će danas.

Isplata razlike

Inače, prema podacima Zavoda, penziju za april primit će ukupno 426.469 korisnika.

Tako će sve penzije, s izuzetkom najviših i ostvarenih u 2022. godini, biti uvećane za 7,3 posto, što znači da će od danas minimalna penzija, umjesto sadašnjih 382,18 KM – iznositi 410,08 KM.

Zajamčena će se od danas sa 478,91 povećati na iznos od 513,87, a prosječna samostalna, koja je trenutno 490,86, na 526,47 KM.

Usto, s obzirom na to da se odluka o redovnom usklađivanju primjenjuje retroaktivno, uz aprilske penzije će biti isplaćene i razlike za prva tri mjeseca, odnosno za januar, februar i mart, a riječ je o mjesečnom iznosu od 27,78 KM.

Koliko para

U konačnici, penzioneri s minimalnim primanjima će dobiti iznos od oko 495 KM, zajamčenom 598 KM, a prosječnom 610 KM.

Za isplatu uvećanih penzija u maju, zajedno s razlikama za prva tri mjeseca i ostalim troškovima, bit će potrebno oko 245 miliona KM.

Povećanje i u junu

Napomenimo i to da će se penzije, nakon odluke Vlade FBiH o vanrednom usklađivanju, povećati i u junu, i to za 3,5 posto.

Tako će junske penzije, čija će isplata početi u julu, iznositi – minimalna 425 KM, zajamčena 532 KM, a prosječna samostalna oko 545 KM, javlja Avaz. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tužilaštvo iznijelo sumnje o ulogama petero uhapšenih u kartelu među kojima je i influenserica

Završeno je prvo ročište za pet osumnjičenih koji su...

Povećanje plata nije dovoljno da bi ljudi ostali u jednoj kompaniji

U BiH još nedostaju radnici u građevini i trgovini,...

Usvojen zakon: Od sada poslodavci mogu zaključivati ugovore o radu sa studentima

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je Prijedlog Zakona o...

Akcija “Piramida” širom države: Pretresi na 16 lokacija u tri kantona, na krijumčarenju migranata zaradili više od 6 miliona KM

Policijski službenici Granične policije Bosne i Hercegovine započeli su...