Veteran NATO-a Jamie Shea: Milanović želi povezati prijem država sa situacijom u BiH, to nije primjereno

/

Jamie Shea bio je međunarodni javni službenik i član Međunarodnog osoblja NATO-a 38 godina, tokom kojih je zauzimao niz visokih pozicija u širokom rasponu područja, uključujući vanjske odnose i medije, kao i politiku planiranja.

U intervju za hrvatski Index, Shea je prokomentarisao najavu predsjednika Zorana Milanovića da će blokirati pristup Finske i Švedske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon u BiH.

“Vidio sam što je rekao predsjednik Milanović. Vratimo se korak u nazad. Finska i Švedska nisu još službeno zatražile prijem u NATO. Sve je to još hipotetski.

Hrvatski predsjednik sve to želi povezati s izbornom reformom u BiH. Svima je jasno da nije primjereno povezivati bilateralne teme s odlukama na multilateralnom nivou. Ipak mislim da su Finska i Švedska tako velika tema te da bi bile velike dobitak za NATO, što će na kraju hrvatske vlasti dovesti na pravi put. Postoji i vlada Hrvatske, postoji i parlament, koji mora ratificirati sporazum o pristupanju Finske i Švedske. Uvjeren sam da će NATO imati jedinstveni stav po tom pitanju.

Što se tiče situacije u BiH, to je tema za visokog predstavnika ili Evropsku uniju ili UN, ali ne NATO. Tu temu treba pokrenuti na za to odgovarajućem mjestu”,

Na pitanje treba li države iz regije hitno primiti u EU kako bi ih se zaštitilo od ruskog utjecaja, posebno preko Republike Srpske, Shea je odgovorio:

“EU je konačno shvatila da je ovo važna tema. Prošla politika je bila loša, svu odgovornost za pristupanje je stavljala na leđa zemalja iz regije, EU je tu morala više pomoći i biti aktivnija u tome da pomaže transformaciju. Sada opet imamo dosta aktivnosti, vidimo da je njemački kancelar Olaf Scholz organizirao sastanak Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je imala veliku turneju po regiji. Aktivan je i američki izaslanik Gabriel Escobar. Zapad pokazuje da mu je Balkan ponovno važan.

Europska unija bi trebala razviti jedan fleksibilniji pristup i zemljama koje su kandidati za članstvo omogućiti neke benefite članstva, naročito u ekonomskom smislu. Tako da bi proces pristupanja bio stupnjevit, da se ide tako u integraciju. Neki u Briselu misle da je za to potrebno mijenjati temeljne ugovore EU, što nikad nije lagano, no stvar je u tome da se traži inovativno rješenje”, izjavio je.

Jamie Shea bio je zamjenik pomoćnika glavnog sekretara za nove sigurnosne izazove i direktor za planiranje politike u privatnom uredu bivšeg glavnog sekretara Rasmussena tokom pripreme NATO-ovog strateškog koncepta iz 2010.

Kao bivši glasnogovornik NATO-a, Shea je bio zaštitno lice Alijanse tokom sukoba u BiH i na Kosovu. Trenutno je član Grupe strateških savjetnika Zapovjedništva NATO snaga za specijalne operacije u SHAPE-u u Belgiji.

68-godišnji Shea je gostujući profesor strategije i sigurnosti na Sveučilištu Exeter te analitičar briselskog think-tanka Friends of Europe.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...