Bjelorusija premješta specijalne snage na granicu s Ukrajinom pod izgovorom “sigurnosti države”

Datum:

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Bjelorusije Viktor Gulevič kazao je da će rasporediti specijalne snage na granicu Ukrajine jer “SAD i njihovi saveznici nastavljaju povećavati svoju vojnu prisutnost na državnim granicama”.

On poručuje da su Ukrajinci na granici Bjelorusije nagomilali 20.000 vojnika i da takvo ponašanje “zahtjeva njihov odgovor”.”Kako bi se osigurala sigurnost Republike Bjelorusije, jedinice za specijalne operacije raspoređene su na tri taktička pravca”, navodi se u priopćenju od utorka.

Gulevič navodi da je u posljednje vrijeme vidljivo nekoliko prijetnji za Bjelorusiju, između ostalog plaše ga grupe koje nose krstareće rakete u vodama Sredozemnog i Baltičkog mora, povećanje zrakoplovnih jedinica u Poljskoj i baltičkim državama.

“U sklopu druge etape provjere snaga za neposrednu reakciju, bataljunsko-taktičke skupine upućene su na zapadni i sjeverozapadni operativni smjer. Za njihovo jačanje napreduju se jedinice protuzračne obrane, raketnih snaga i topništva kako bi se osigurala njihova borbenost”, nastavlja se u priopćenju.

Ranije danas, bjeloruski ministar obrane Viktor Khrenin rekao je da je zemlja započela drugu fazu inspekcije reakcijskih snaga svoje vojske.

Na sličan način se i Rusija raspoređivala duž ukrajinske granice uoči početka invazije, a kao izgovor je koristila upravo vjećbe i testiranje vojnih snaga, prenosi Klix.

 

Povezani postovi
Related

Inflacija se može usporiti i ukrotiti kroz niže poreze

„Rast cijena koji se dešava posljednjih mjeseci je samo...

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih...

Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj...

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...