Ukrajinski tužitelji spremni pokrenuti prva suđenja za ratne zločine koje su počinili Rusi

/

Trojica ruskih ratnih zarobljenika optužena da su granatirali ili ubijali civile i vojnik koji je navodno ubio muškarca prije nego što je silovao njegovu suprugu, trebali bi se naći na optuženičkoj klupi u prvim suđenjima za ratne zločine u sukobu u Ukrajini.

Više od 10.700 zločina registrovano je od početka rata u uredu ukrajinskog glavnog tužitelja, na čelu sa Irynom Venediktovom, a nekoliko slučajeva je sada podneseno ili je spremno za predaju u prelomnom trenutku dva mjeseca nakon rata.

Očekuje se da će Vadim Šisimarin, 21-godišnji komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja, koji se trenutno nalazi u ukrajinskom zatvoru, biti prvi koji će se suočiti sa suđenjem zbog navodnog ubistva 68-godišnjeg muškarca.

Navodno se Šisimarin borio u oblasti Sumi na sjeveroistoku Ukrajine kada je 28. februara ubio civila u selu Čupahivka. Optužen je da je vozio ukradeni automobil sa još četvoricom vojnika dok je pokušavao pobjeći od ukrajinskih boraca, a zatim ubio nenaoružanog čovjeka na biciklu dok je razgovarao na telefon. Njemu je naređeno da “ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniocima”, navode tužitelji, prenosi Guardian.

Zločin se, kako se navodi, dogodio u blizini žrtvine kuće i da je počinjen upotrebom AK-74 (Kalašnjikov). Slučaj je ove sedmice podnijet krivičnom sudu.

“On je ovdje (u Ukrajini), imamo ga“, rekla je Venediktova, govoreći iz svog štaba u Kijevu.

Glasnogovornik je dodao da su tužitelji i istražitelji SBU (ukrajinske tajne službe) prikupili dovoljno dokaza o njegovoj umiješanosti u kršenje zakona i običaja ratovanja u kombinaciji s ubistvom s predumišljajem. Za ove radnje prijeti mu kazna od 10 do 15 godina zatvora ili doživotna kazna.

U drugom slučaju, 24. februara, na dan kada je pokrenuta “specijalna vojna operacija” Vladimira Putina, navodno su dva ruska vojnika koristeći sovjetski višecijevni raketni bacač kalibra 122 mm montiran na kamion izvršili artiljerijsko granatiranje kuća i drugih civilnih objekata u selu Kozača Lopan kod Harkova. Navodno su pogodili i školu u gradu Dergačiv kod Belgoroda u Rusiji.

Vojnici su kasnije prešli granicu Ukrajine i nastavili granatirati mete u oblasti Harkov, kako se tvrdi, ali su ih ukrajinske snage zarobile i sada čekaju suđenje. Njihov dosje, u kojem se navode optužbe za kršenje zakona i običaja ratovanja, također je podnesen krivičnom sudu u Ukrajini, ali imena i fotografije tek treba da budu izdate.

U trećem slučaju koji će vjerovatno biti na suđenju u odsustvu, vojnik po imenu Mihail Romanov, koji ima veliku tetovažu medvjeda na grudima, optužen je da je u martu provalio u kuću u jednom selu u Brovarskom regionu, ubio muškarca, a zatim više puta silovao njegovu ženu i prijetio njoj i njenom maloljetnom djetetu nasiljem i oružjem. Drugi vojnik je takođe silovao 33-godišnju ženu, koja ima četvorogodišnjeg sina. Slučaj tek treba da bude podnesen sudu, ali je tužilaštvo uspjelo da osigura fotografiju sa društvenih mreža koju je žrtva koristila da identifikuje čovjeka koji ju je navodno napao.

Glavna tužiteljica Venediktova, čiji kancelarijski sto ima desetak dežurnih telefonskih linija, uključujući jednu za predsjednika Volodimira Zelenskog, rekla je da se boji da će se napraviti još mnogo zločina na teritorijama na istoku i jugu Ukrajine koje trenutno okupira Rusija, uključujući razoreni lučki grad Mariupolj, prenosi Klix.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...