Napreduju radovi na izgradnji KPZ-a na Igmanu: Pripremaju se ćelije za 300 pritvorenika

Date:

Punom parom traju radovi na izgradnji najveće pritvorske jedinice na Balkanu, gdje će u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) na Igmanu biti smješteno ukupno 300 pritvorenika.

Ubrzani radovi

Riječ je o najmodernijem i najsavremenijem zatvorskom kompleksu u BiH koji se gradi sredstvima Vlade FBiH i Evropske unije u iznosu od 4,6 miliona eura.

Ovo će biti najveća pritvorska jedinica KPZ-a Sarajevo na teritoriji bivše Jugoslavije, čime će se konačno riješiti problem konstantne prebukiranosti koji ova ustanova ima već duži niz godina

“U kompleksu novoizgrađenog zatvora nalazit će se dvije pritvorske jedinice s oko 150 pritvorskih ćelija visoke sigurnosti, sa najsavremenijom opremom i upravnom zgradom”, kazali su za „Avaz“.

Norme EU

Kako nam je rečeno, na izgradnji novog kompleksa radi se punim intenzitetom i bez prestanka, a već se vide obrisi glavnog objekta, kao i upravne zgrade, o čemu svjedoče i fotografije koje su u posjedu našeg lista.

Prostorije u kojima se trenutno nalazi sarajevski zatvor bit će ustupljene Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, čime će biti stvoreni uvjeti za što efikasnije funkcioniranje i proširivanje kapaciteta, kako Sudske policije, u smislu prostorija za zadržavanje, tako i radnih prostorija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

“Svi smještajni zatvorski kapaciteti bit će uređeni prema zatvorskim normama Evropske unije i gradnja ovog objekta predstavlja početak pravosudnih reformi”, kažu iz KPZ-a Sarajevo, piše Akta. 

Povezani postovi
Related

Bivši banjalučki muftija Kozlić osumnjičen za zloupotrebe teške 1,5 miliona KM

Banjalučka policija podnijela je Okružnom javnom tužilaštvu izvještaj protiv...

Loše vijesti za građane: Očekuje se dodatno poskupljenje goriva

Nabavna cijena goriva u protekla dva dana ukupno su...

BiH: Profesor uhapšen zbog uznemiravanja učenica

U Sarajevu je u četvrtak uhapšen profesor jedne srednje...

Službenim vozilom pod pratnjom prevozio tendu na autoputu

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se...