Napreduju radovi na izgradnji KPZ-a na Igmanu: Pripremaju se ćelije za 300 pritvorenika

/

Punom parom traju radovi na izgradnji najveće pritvorske jedinice na Balkanu, gdje će u Kaznenopopravnom zavodu (KPZ) na Igmanu biti smješteno ukupno 300 pritvorenika.

Ubrzani radovi

Riječ je o najmodernijem i najsavremenijem zatvorskom kompleksu u BiH koji se gradi sredstvima Vlade FBiH i Evropske unije u iznosu od 4,6 miliona eura.

Ovo će biti najveća pritvorska jedinica KPZ-a Sarajevo na teritoriji bivše Jugoslavije, čime će se konačno riješiti problem konstantne prebukiranosti koji ova ustanova ima već duži niz godina

“U kompleksu novoizgrađenog zatvora nalazit će se dvije pritvorske jedinice s oko 150 pritvorskih ćelija visoke sigurnosti, sa najsavremenijom opremom i upravnom zgradom”, kazali su za „Avaz“.

Norme EU

Kako nam je rečeno, na izgradnji novog kompleksa radi se punim intenzitetom i bez prestanka, a već se vide obrisi glavnog objekta, kao i upravne zgrade, o čemu svjedoče i fotografije koje su u posjedu našeg lista.

Prostorije u kojima se trenutno nalazi sarajevski zatvor bit će ustupljene Općinskom i Kantonalnom sudu u Sarajevu, čime će biti stvoreni uvjeti za što efikasnije funkcioniranje i proširivanje kapaciteta, kako Sudske policije, u smislu prostorija za zadržavanje, tako i radnih prostorija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

“Svi smještajni zatvorski kapaciteti bit će uređeni prema zatvorskim normama Evropske unije i gradnja ovog objekta predstavlja početak pravosudnih reformi”, kažu iz KPZ-a Sarajevo, piše Akta. 

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...