U Zenici svečano obilježen Dan policije ZDK

/

U Centru za obuku policijskih službenika, smještaj i rad Specijalne policijske jedinice i centralne arhive u Zenici, održana je centralna manifestacija povodom Dana policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Također, na manifestaciji su postrojene policijske jedinice, a odlikovani su najzaslužniji pojedinci i organizacione jedinice Ministarstva. Svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica i gostiju, a program su uljepšali sa svojim performansom članovi Kamernog orkestra i pop-rock benda Srednje muzičke škole Zenica sa maestricom Elvirom Berrigan.

Prisutnima su se prije dodjela nagrada i plaketa obratili policijski komesar Uprave policije Rusmir Šišić i resorni ministar Dario Pekić.

– “Protekla godina je obilježena dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju kriminalitet, prekršaji javnog reda i mira i  bezbjednost saobraćaja. Uspjeli smo smanjiti broj krivičnih djela i prekršaja, održati dostignuti nivo broja saobraćajnih nezgoda istovremeno smanjujući broj stradalih lica u saobraćajnim nezgodama ali i dodatno pojačati aktivnosti policije i time potvrditi da uživamo povjerenje naših građana i povećati subjektivni osjećaj sigurnosti koji je vjerovatno i važniji od statističkih pokazatelja i brojki”, kazao je policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić.

-“Opredijeljeni smo i u ovoj godini nastaviti kapitalna ulaganja i razvijati značajne projekte koji prvenstveno imaju za cilj jačanje svih kapaciteta Ministarstva i unapređenja efikasnosti u svim segmentima rada. Svjesni svih poteškoća i izazova koje su izazvane aktuelnom migrantskom krizom i pandemijom koje su u negativnom kontekstu u protekle dvije godine uticale na sigurnosni sistem, ne samo na našem području nego u cijeloj regiji. Sve navedeno je zahtijevalo jedan ozbiljan, predan i organizovan pristup na saniranju posljedica i smanjenja sigunosnih rizika, uzrokovanih pomenutim krizama a ovo Ministarstvo se može pohvaliti upravo takvim reagovanjem na sve te izazove”, kazao je, između ostalog, ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Dario Pekić.

Vodeći ljudi MUP-a ZDK-a prisjetili su se i poginulih policajaca tokom proteklog rata, čiji su članovi porodica također prisustvovali svečanosti u Centru za obuku i smještaj Specijalne jedinice MUP-a ZDK, kao i pripadnika policijskih odreda “Bosna“ i “Manevar“.

Odsjek za kriminalističko-obavještajni rad dobitnik  je nagrade “Zastava Ministarstva sa grbom“, “Reljefni grb Bosne i Hercegovine“ Jedinica za profesionalne standarde, kolektivna nagrada “Pohvala ministra“ pripala je Odsjeku za informatiku, “Zlatna policijska značka“ dodijeljena je Šišić Rusmiru, policijskom komesaru Uprave policije Ministrastva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, dok je “Srebrena policijska značka“ dodijeljena Dželo Vahidu, Policijski inspektorat, zatim višem inspektoru u Sektoru kriminalističke policije Čatić Nijazu i Ćosić Jahiji, pomoćniku komandira Policijske stanice Centar.

Povezani postovi

I danas potpuna obustava saobraćaja na putu Nemila-Topčić Polje zbog radova

Za danas je najavljen nastavak radova na magistralnom putu...

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče

Kilometarske su kolone na magistralnom putu Zenica-Žepče (na dijelu...

VIDEO: Zenička medresa bez prestanka je radila čak 226 godina

Sultan Ahmedova medresa u Zenici sagrađena je 1720. godine...

Zenički rudari bez plata i toplog obroka: Okupljanje pred direkcijom rudnika

Rudari zeničkog rudnika okupili su se danas ispred direkcije...